megmozdult a megye

2018.04.04. 20:17

Gyűjtés kezdődött a hetyei család házára

Azonnal reagált a társadalmi környezet az egyetlen este nincstelenné lett hetyei Talabér család nagy bajára: leégett a házuk, mindenük odalett.

Merklin Tímea

Zolnai Attila hetyei polgármester, V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő és Majthényi László megyei elnök a Kossuth utcai leégett háznál. Azt akarják elérni, hogy a családnak egy hónapon belül újra megfelelő otthona legyen Hetyén Fotó: Nagy Jácint

Az önkormányzat is segít

Ma is egyházashetyei lakos Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, aki három cikluson át – 1994-től 2006-ig – volt a falu első embere. A hír hallatán azonnal megkereste a jelenlegi polgármestert, Zolnai Attilát, hogy nyittassanak önkormányzati számlát, amelyre gyűjtés indulhat, és ők legyenek az elsők, akik adakoznak. Majthényi László elmondta: a felesége és a kislánya a tragédia másnapján megvásárolták a Talabér család örökbe fogadott kislányának az új iskolaszereket, a táskától a rajzeszközökön át az uzsonnásdobozig. Zolnai Attila elmondta, hogy nemcsak magánemberként fog adakozni, hanem az önkormányzat is támogatja a családot, legalább 100 ezer forinttal. A számla létrehozásáról sajtótájékoztatót tartottak szerdán Egyházashetyén, mindenkit adakozásra biztatnak.

Máris elindult a gyűjtés

Alig nyitották meg a számlát, máris több százezer forintról indult a gyűjtés. Majthényi László megyei elnök elmondta: őt is, a falu kis közösségét is megrázta a család földönfutóvá válása. Az eset óta sokakkal beszélt személyesen és telefonon, hogy az ügy mellé állítsa az embereket. Az első pénzbeli adakozók között van ő maga 50 ezer forinttal, illetve V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, aki úgy fogalmazott: a családi ház életünk fő műve, a legértékesebb vagyontárgyunk, ezért megértéssel és kellő érzékenységgel viszonyulnak a veszteséghez. A Földművelésügyi Minisztérium cégén, az állami erdészeten keresztül 200 ezer forint gyorssegélyt ajánlott fel, magánemberként pedig 50 ezer forintot.

Zolnai Attila hetyei polgármester, V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő és Majthényi László megyei elnök a Kossuth utcai leégett háznál. Azt akarják elérni, hogy a családnak egy hónapon belül újra megfelelő otthona legyen Hetyén Fotó: Nagy Jácint

 

Sokan adakoznak

Adakozik dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő, Ágh Péter országgyűlési képviselő, Marton Ferenc megyei alelnök. Keresztúri Csaba, a hetyei Berzsenyi Kft. igazgatója a cég támogatását adja. Segíteni szeretnének az OTP Nyugat-Dunántúli Igazgatóságának vezetői. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója, Bugán József 200 ezer forint gyorssegélyt ajánlott fel, és támogatni fogja a gyűjtést. Celldömölk városa pénzt ad, az alpolgármester Söptei Józsefné személyesen bútorokat, ágyneműket, konyhai eszközöket ajánlott fel. Jelezte segítségét a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásztól Tuczainé Régvári Marietta, Borgátáról a polgármester, Gőcze Zsanett. A hetyei és köcski polgárőrök a munkaerejüket adják a leégett Kossuth utcai ház bontásánál.

Köszönet

Zolnai Attila polgármester a sajtótájékoztatón megköszönte Majthényi László megyei elnöknek és V. Németh Zsoltnak, a térség országgyűlési képviselőjének, hogy ilyen gyorsan és segítőkészen reagáltak. Mint elmondta: az önkormányzat keresi a faluban azt az alkalmas – viszonylag kis beruházással, rövid idő alatt lakhatóvá tehető – parasztházat, amit megvásárolhatnak a család számára. A polgármester személyesen is adakozik, és azt szeretné, hogy az önkormányzat, amennyiben a képviselő-testület megszavazza, minimum 100 ezer forinttal támogassa a gyűjtést.

Az önkormányzat Talabér család számára nyitott számlájának száma: 11747044-15420765-10050006.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában