jobb utakat akarnak

2018.04.29. 12:38

Kritikus tömeget képviselnek – Szombaton tartották a 23. Critical Mass-t Szombathelyen

Megtartották szombaton a 23. Critical Mass-t a vasi megyeszékhelyen, hogy emlékeztessék az autósokat, biciklisek is vannak az úton.

Budai Dávid

Célja is volt a bringázásnak - Critical Mass Szombathelyen Fotó: Unger Tamás / VN

A szombathelyi kerékpárosok minden évben kétszer hívják fel a figyelmet arra, hogy az utat két keréken is sokan használják. Az őszi autómentes nap mellett mindig a Föld Napjához igazítják a tavaszi Critical Mass-t. Most azonban – hogy minél többen tudjanak részt venni a múlt heti parkerdei szemétszedésen – egy héttel eltolták a rendezvény időpontját, így a szombathelyi bicajosok szombaton 17 órakor pattantak nyeregbe. Hagyományosan mindig a március 15-e térről indulnak a bringások, akiknek a célja most 23-ik alkalommal is ugyanaz volt, felhívni a figyelmet magukra. Több jó minőségű kerékpárutat szeretnének, és azt, hogy figyeljenek jobban oda rájuk, ne nyomja el őket a közlekedés többi résztvevője. Szabó Gergely, a Szombathelyi Tekergők Egyesületének vezetője hangsúlyozta, nem a járművekkel van a baj, a fejekben kellene rendet tenni.

Célja is volt a bringázásnak – Critical Mass Szombathelyen Fotó: Unger Tamás / VN

A biztonságért

Hozzátette, bízik benne, hogy Magyarországon is bevezetik a kerékpárok esetében a kötelező másfél méteres kerülési távolságot, ami biztonságosabbá tenné a közlekedésüket. Annak viszont örül, hogy a kerékpározás egyre népszerűbb, egyre többen pattannak nyeregbe, ami persze azt is jelenti, hogy évről évre többen vannak az utakon. Szerencsére maguk a bringások is egyre inkább ügyelnek a biztonságra, láthatóan egyre többen viselnek sisakot. Állandó eleme a felvonulásoknak, hogy a csapat a felvezető bringás adta jelre több alkalommal is megáll, hogy a résztvevők a fejük fölé emelhessék kerékpárjukat. Már aki tudja, hiszen a felvonulók között mindig akad egy-két különlegesebb járgány, ami olyan nagy, hogy a működését is nehéz elsőre megérteni. Nemcsak a biciklik voltak változatosak, hanem a résztvevő közönség is színes volt, a fiatalok mellett idősebbek is kerekeztek a felvonulók között és a kerékpáros utánfutókban sok volt a gyerek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában