összefoglaló

2018.05.20. 08:00

A vízről szólt ez a hét: sok eső és árhullám

Tavaly májusban 74 milliméternyi esőt kapott Szombathely, a héten egy nap alatt 56 milliméter hullott. S nem csak Vas megye ázott: a Rába vízgyűjtőjére is hullott csapadék, ennek köszönhettük a levonult kisebb árhullámot. Írtunk a „vizes aktualitásokon” kívül a 24 órás sebességmérésről és a 30Y különleges napjáról is.

Vas Népe

Speedmarathon

Összesen 156 autóst értek gyorshajtáson a Vas megyei rendőrök az úgynevezett Speedmarathon akcióban. A lényeg az volt, hogy bárki javasolhatott helyszínt, hogy hol állítsák fel a traffipaxot a rendőrök a kijelölt 24 órában. Az egynapos akcióban 37 helyszínen, összesen 156 járművezető lépte túl az adott útszakaszra vonatkozó megengedett legnagyobb sebességet. Mértek Sitkén, Tokorcson, Nagysimonyiban és Szombathelyen is öt helyszínen. Mivel a Kárpáti Kelemen utcát többen is megjelölték, így a rendőrök ott mutatták meg a sajtó képviselőinek és a javaslatot tevő állampolgároknak, hogyan működik élesben a sebességmérés. Az akció az egész kontinensre szólt, a magyar rendőrök, így a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság is csatlakozott az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a TISPOL kezdeményezéséhez, a 24 órás sebességméréshez. Egyik nap a sok traffipax látványa, másnap már az úttesten álló víz késztette lassításra az autósokat.

Az autósok visszavették a sebességet Szombathelyen a Kárpáti Kelemen utcában, amint meglátták Porpáczy Evelint a traffipax mögött. Ez volt a Speedmarathon egyik helyszíne Fotó: Szendi Péter

Eső

Vas megye néhány pontján néhány óra alatt 70 milliméternyi eső esett, Szombathely például 14 óra alatt 56 millimétert kapott. Nehezen bírta a talaj és a csapadékvíz-elvezető rendszerek is a hirtelen lezúduló csapadékot. Szombathelyen a Temesvár utcában volt szükség tűzoltói beavatkozásra: az út menti árkokból szivattyúzták ki a vizet. Állt az esővíz Herényben is: a Tulipán utcában elkélt a gumicsizma, Szalai Sámuel megmutatta, hogy hogyan tudnak közlekedni ilyen mennyiségű eső után. Az Újvilág lakóparkban gyakorlatilag tóvá duzzadt a sok tócsa, az ott lakók kisebb esőzések idején is tapasztalnak hasonlót.

 

30Y

Vidámabb témánk is akadt: egy napra kivonták a forgalomból a helyijáratot, a 30Y jelzésű buszon fotókiállítást nyitott meg Beck Zoltán, a 30Y zenekar frontembere. A Fő téren parkolt a Kultour-busz. Sokan úgy ültek rajta, mintha már indulni készülne. De nem kell mindig rohanni: ezúttal megálljt parancsolt néhány megválaszolandó kérdés. A járaton középiskolások fotókiállítása, a központi téma: „Ne szúrd el” az életed. Erre reflektáltak az alkotók képi megvalósításokkal. Novák Henrietta és Pap Gergő a Bolyai gimnázium tanulói: ők fogadták – főként a drogprevenciót körbejáró kérdésekkel, köntörfalazás nélkül – Beck Zoltánt. Olyan volt, mint egy különóra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában