összefoglaló

2018.05.13. 08:00

Vasi érettségizők, bucsui bosszúság, mediterrán siker – Ez történt a héten megyénkben

A bucsuiak bosszúságáról, az őrségi kerámia mediterrán sikeréről, a jubiláló kőszegi tűzoltókról és természetesen a héten megkezdődött érettségi vizsgákról is írtunk.

VN-összeállítás

Három érettségiző: Pál Krisztina, Palkovits Eszter, Pokker Vivien Fotó: SZenfi Péter/ Vas Népe

Érettségi

Szövegértés a barátságkutatásról, József Attila és Szabó Lőrinc verse, illetve Balázs Béla meséje a középszintű magyarérettségin: és természetesen nem csak az első vizsganapon voltunk ott, a többi vizsgatárgy feladatait is követtük a héten.

Három érettségiző: Pál Krisztina, Palkovits Eszter, Pokker Vivien Fotó: SZenfi Péter/ Vas Népe

Ami a „nagy mumust”, a matematikát illeti: azt hallottuk, az első rész könnyű volt, a második fokozatosan nehezedett, a korábbi évekhez hasonlóan „megoldható” volt a két fel-adatlap. A hosszú szöveges feladatok miatt sokat nyomott a latban a szövegértés – az, hogy a diákok elolvasták-e pontosan a kérdéseket, értették-e azokat, és mindenre pontosan válaszoltak-e – így összegezte a matematika írásbeli tapasztalatait a szombathelyi Horváth Boldizsár középiskola két tanára.

Nem akarták a tornyot

Van, ahol nem az érettségi borzolja (csak) a kedélyeket a napokban: hatalmas a felháborodás egy mobiltelefon-átjátszó torony miatt, amelyet a lakosok megkérdezése nélkül építettek a házak közvetlen közelébe.

Halász Imre egy tervrajzon azt mutatja, hogy akadt volna alkalmasabb hely is a toronynak, a település határain túl. Igaz, ott nincs olyan infrastruktúra, mint itt Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A hatszáz lakosú település nagy része egy völgyben fekszik, emiatt a faluban meglehetősen rossz a telefonos lefedettség, hol van térerő, hol nincs. A József Attila utcában, a temető mellett nemrég építettek fel egy mobiltelefon-átjátszó tornyot, ami akár megoldás is lehetne az évtizedes problémára. Sokak szerint azonban nem így van, sőt a probléma maga a torony. Tucatnyi felháborodott lakos – köztük több fiatal anyuka gyermekeikkel – gyülekezett a temető mellett frissen felállított, 21 méter magas torony mellé. Többségük az átjátszóállomástól mindössze néhány tíz méterre lakik, holott ők úgy tudják, legalább másfél kilométerre a település határától lehetne csak ilyen tornyot felállítani az egészségügyi kockázatok miatt. Több ott élő elmondta, félnek a sugárzástól.

Mediterrán siker

Tóth János és Albert Attila magyarszombatfai fazekasok a nagy múltú spanyolországi vásáron Fotó: Tóth Jenő

Írtunk arról is, hogy őrségi fazekasok mutatták meg munkáikat a spanyolországi La Galera keramikus fesztiválján – sikerrel. Ami a számokat illeti: az idei volt a 25. ilyen fesztivál a kicsi, alig nyolcszáz lakosú spanyol városban. Úgy tűnik, jó úton indult el a szorosabb szakmai együttműködés a csaknem 2 ezer kilométerre fekvő városkával. Albert Attila, Magyarszombatfa polgármester és egyben fazekasmester visszatérő kiállítóként a kapcsolatépítést emelte ki, reméli, hogy viszontlátogatásra is lesz majd lehetőség. A fesztiválon meg is hívott egy barcelonai mestert a júliusi XVII. Fazekasnapokra Magyarszombatfára.

Jubiláló tűzoltók

Százötven éves a Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület: a Jézus Szíve-templom előtt megújított eskü Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

A keramikus sikerek mellett jeles jubileumról is hírt adhattunk a héten. – Ott a kapitányok! – egy ovis kisfiú örült meg az egyenruháknak és egyenruhásoknak, amikor koszorúzáshoz vonultak a Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai a Szent Flórián-szoborhoz. Ez csak a kezdet volt: kétnapos program lett a kőszegi tűzoltójubileum. Együtt emlékeztek az elődökre és ünnepelték a jelen aktív munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában