varázskert

2018.05.05. 08:00

Jeli Arborétum – Hortenziák mentén juthatunk a nyárba

Ezrek látogatnak ezekben a hetekben a Jeli Arborétumba: virágzó rododendronokról készülnek fotók, videók százszámra. Az ünnepélyes évadnyitót tegnap tartották, a résztvevők hallhatták, hogy hamarosan 12 hónapra szóló látnivalót ad az Ambrózy-féle varázskert.

Bakos Ágnes

Júdásfa

– Ez a júdásfa, úgy tartják, hogy egy ilyenre akasztotta fel magát Júdás, aztán a fa szégyenében vörösre változtatta a színét. Ennek a levele is vörös, ez extra szégyenlős – mutatta Ruborits Tamás, a Jeli Arborétum vezetője, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Vasvári Erdészeti Igazgatóságának közjóléti műszaki vezetője. A júdásfa csak az egyik csoda, amelyik várja a látogatókat az évadot pénteken ünnepélyesen is megnyitott kertben. – Látogatók tízezrei jönnek ide, keresnek valamit, a feltöltődést – fogalmazott Ruborits Tamás.

Varázskert

Minőségi kirándulásnak nevezte az itt töltött időt köszöntőjében V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője.

– Magunkkal viszünk fényképeket, videókat, de a virág csábító erejét, az illatát nem lehet eltenni – méltatta a kertet. Felidézte a felemás tavaszt, a hirtelen jött nyárias időjárást, azt mondta, „idén a tavasz kedd délutánra esett”, komolyra fordítva a szót pedig azt, hogy számos évszakkezdetet tudunk megjelölni, az egyik a Jeli Arborétum virágba borulása. A nyárias meleg most májusban is vitalizálja az embert. S nemcsak a természetből lehet feltöltődni, hanem a „virágos gróf”, Ambrózy-Migazzi István emlékéből is. – Lehetetlen a fát növelni gyökere nélkül – méltatta a gróf munkájának jelentőségét az Ambrózy Sírkertben, ahol megkoszorúzták a kertalapító sírját. A politikus hangsúlyozta: az erdészet szakértő munkája kellett, hogy mára varázskert legyen az arborétum, ahol minden évre jut fejlesztés, bővítés.

A kert virágzó csodái között az évadnyitón Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója, V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője és Ruborits Tamás, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Vasvári Erdészeti Igazgatóságának közjóléti műszaki vezetője Fotó: Unger Tamás

– Két új telepítésünk van. A nyári sétány a hortenziák útja, 1300 tő hortenziát ültettünk, több mint negyven fajtát – sorolta Ruborits Tamás.

– Van benne télálló fukszia, himalájai dudvás lonc, sőt, szereztünk borscserjét, kínai ribizlit, azok is nyáron fognak virágozni, ezek lesznek júliustól szeptemberig – részletezte. Aki most látogat a kertbe, az virágzó rododendronbokrok között találja magát, aztán júniusban virágoznak majd a mocsárazáleák, a kalmia és a kínai csillagsom. A mostani csúcsidőszakot tehát igyekeznek kitolni, hogy néhány év múlva 12 hónapra szóló látványosság legyen a Jeli Arborétum. Ebben a munkában jövőre a visszatekintés éve lesz, Ambrózy gróf telepítéseit erősítik születése 150. évfordulója alkalmából. Aztán jön az ősz: – Egy japánerdőt szeretnénk, a japánjuhar virágzásával és egy Appalache-hegységit, az különböző tölgyfélék lombszíneződése. Úgy hívják az Appalache-hegységben, hogy a vérző fák hava: mintha vérben úszna az erdő – fejtette ki. Majd március felé „nyitnak” korai virágzókkal, aztán a tájövezeteket bővítik a Jeli Arborétumban.

 

Ezek is érdekelhetik