MEGYEI KÖRKÉP

2018.05.17. 11:30

Kisebb árhullám vonul le a Rábán a sok eső nyomán

Nemcsak Vas megyét, hanem a Rába vízgyűjtő területeit is kiadós eső áztatta: ennek eredményét láthattuk Szentgotthárdnál és láthatjuk Körmendnél. Kisebb elöntések vannak, másodfokú készültség közelében várható a folyó tetőzése Körmendnél, mára várják a szakemberek.

Bakos Ágnes

Elsőfokú készültség

– Ott az a fa, a part széle ott van, csak most nem látszik. Addig kell leapadnia, olyan két métert húzódik vissza – mutatta a körmendi bárkaháznál Király Ferenc, a Kereki Bárkás Egylet Egyesület kenuedzője, hogy mikor lehet ismét evezni a Rábán. Itt még várják az árhullám tetőzését, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint másodfokú árvízvédelmi készültség közelébe emelkedhet itt a vízszint. Elsőfokú készültséget akkor rendelnek el, amikor 300 centiméter fölé ér a szint Körmendnél – ez érvényes most. Másodfok akkor, ha 380 centiméteres a szint, a tetőzést mára, 360-375 centiméter körül várják a szakemberek.

Király Ferenc edző most pár napig a parton hagyja a kenukat

Látványos az elöntés

Ez még nem jelent veszélyt, de például Körmend-Horvátnádalja térségében látványos az elöntés: napraforgó, kukorica és repce áll víz alatt. Ha visszahúzódik a Rába, és nem lesz vízutánpótlás eső formájában, akkor gyorsan száradhatnak a mezőgazdasági területek.

Az esőből talán már elég is: a Rába magyarországi vízgyűjtő területére 25-35 milliméter eső esett területi átlagban, a Raabon pedig vasárnap estétől 48 óra alatt 50 és 100 milliméter közötti csapadékmennyiség hullott – ezt és ennek következményeit tapasztalhattuk és tapasztalhatjuk Vas megyében. A Rába szentgotthárdi szelvényében elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet meghaladó, 322 centiméterrel tetőzött a folyó, már szerda hajnalra. Látszik a város határában a hídról, hogy milyen sokat visszahúzódott már, de így is hatalmas mennyiségű víz hömpölyög a mederben. Lejjebb, Rábagyarmatnál a „szokásos” elöntés látszik: a part fái és a környező néhány méter jelzőtáblái is bőven vízben állnak még. Körmend tehát „ma kerülhet sorra”.

Hőmérséklet

A szintemelkedéssel együtt a folyó hőmérséklete is mutatja a rengeteg csapadékot, a felkavart medret és az esőt: a hétvégén még 19 °C-os volt, tegnap 13,2 °C-ot mértek Körmendnél. A vízügyi igazgatóság jelentése szerint Sárvárnál már nem lesz árvízhelyzet: a Rába alsó szakaszán nem számolnak fokozat feletti vízszintekkel a szakemberek. A vasi vízfolyások közül még a Pinka pataknál jelez vízszintemelkedést a vízügyi igazgatóság térképe, ott 230 centiméter volt a legmagasabb vízállás ebben az árhullámban, azt még kedden este mérték, azóta onnan is apadást jelentettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában