negyedszer

2018.05.09. 11:30

Őrségi kerámia – La Galera nagy múltú fesztiválján mutatkoztak be a magyarszombatfai fazekasmunkák

Az idei volt a 25. ilyen fesztivál a kicsi, alig nyolcszáz lakosú spanyol városban, ahol negyedszer volt sikere az őrségi kerámiának.

Bakos Ágnes

Tóth János és Albert Attila magyarszombatfai fazekasok, dr. Kovács Barnabás főkonzul a feleségével, valamint Ramon Munoz Verge polgármester Fotók: Tóth Jenő

 

A 25. La Galera-i fesztiválra készült edények

Albert Attila keramikus, Magyarszombatfa polgármestere negyedszer kapott meghívást, és első alkalom volt, hogy csak magyarszombatfai fazekasok képviselték az országot: Tóth János, ifj. Cseke János, Czibor Imre, id. Albert Attila és Ábrahám Klaudia munkái; Tóth Jenő jegyző kísérte a csapatot és dokumentálta az utat. Magas a szakmai színvonal, és sok árut kell messzire juttatni – összegezte az elvárásokat Albert Attila. – A sikert két oldalról kell megközelíteni. Egyrészt a kiállító fazekasok részéről, ők jól érezték magukat a rendezvényen. A másik a kerámiák fogadtatása, az szintén jó volt – összegezte. Sok őrségi kerámia elkelt, ebből a szempontból is eredményes volt a spanyolországi bemutatkozás. A helyieknek fontos a nemzetközi fesztivál: a kapcsolatépítés színtere, hangsúlyozta a magyarszombatfai keramikus. Azt mondta, az, hogy negyedszer volt, már jelent helyismeretet, és szorosabb szakmai közösségteremtésre is alkalmat ad.

Tóth János és Albert Attila magyarszombatfai fazekasok a nagy múltú spanyolországi vásáron Fotó: Tóth Jenő

A jövőre is gondolnak

– Próbáltunk a helyi fazekasokkal kommunikálni, hogy mit, hogyan csinálnak. Nekem sokat jelent – számolt be. Természetesen az idei őrségi mustrára, a júliusi XVII. Fazekasnapokra is gondol már Magyarszombatfa polgármestere: – Meginvitáltam egy barcelonai fazekast az idei rendezvényre, remélem, el tud jönni. Jó lenne, ha egyszer spanyolországi fazekasok is lennének a programon – mondta el a kapcsolatépítés hosszú távú terveiről. A viszontlátogatások alapvető feltétele az anyagi háttér: igyekeznek pályázatokat kihasználni, hogy legyen megfelelő fedezete a vendéglátásnak. Nem szabad elfelejteni, hogy mintegy 2 ezer kilométerre van tőlünk a spanyol falu – vagyis anyagilag is megterhelő egy-egy ilyen bemutatkozás. Az idei utazás kapcsán a Földművelésügyi Minisztérium hungarikum- főosztályának támogatását, V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő közbenjárását emelte ki Albert Attila. – Nekem laikusként az volt a legnagyobb élmény, hogy az egyszerű natúr kerámiától a népművészetiig művészeti alkotást is láttam, volt poénos, gyerekes – sorolta Tóth Jenő. Japán volt az idei díszvendég a vásáron, és Magyarország képviselői az egyetlenek, akiket immár rendszeresen visszahívnak a nemzetközi bemutatkozásra. Igazi mediterrán falu La Galera, jelentős fazekashagyományokkal.

Tóth János és Albert Attila magyarszombatfai fazekasok, dr. Kovács Barnabás főkonzul a feleségével, valamint Ramon Munoz Verge polgármester Fotók: Tóth Jenő

- Láttam, hogy sokan nézték, vásárolták is a magyarszombatfai kerámiát, kézzelfogható sikere volt.

És lesz folytatás, egy újabb mediterrán utat tervez Albert Attila. Szeptember első hétvégéjén Faenzaba utazik, másodszor vesz részt a meghívásos olaszországi rendezvényen. – Már az is nagy dolog, ha az ember egyszer odakerül – emelte ki az újabb bemutatkozásról a magyarszombatfai keramikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában