Szombathely

2018.05.17. 19:45

Se nem spárga, se nem spenót: mángoldot is találtunk a piacon

„Ha mindennap frisset akar!” – ezzel a szlogennel hívták a vásárlókat évekkel ezelőtt a Vásárcsarnokba, most is ott a felfestett mondat a Hunyadi úti bejárathoz közel.

Tóth Kata

Nem csoda, hogy feltűnik: május közepétől tényleg friss és színes a zöldség- és gyümölcsfelhozatal a piacon. Jó ránézni a hónapos retekre és az újhagymára, illatos a szamóca, van már korai cseresznye, és edzett palánták sorakoznak a standokon, a fagyok és az eső után várják, hogy az ágyásokba kerüljenek. A palántaszezon a vége felé jár, a sárvári Biczóné Juhász Magda keresi a szebb, mutatósabb darabokat a vásárlóinak. Azt mondja, a kígyóuborkát nagyon keresik, aki Márk napkor magot vetett, annak még nagyon kicsi a termése.

A sárvári asszony cserépbe vetett palántákat árul, azokat május végén kell kiültetni. Kaprot, epekímélő bácskai paprikát, padlizsánt, befőző, fürtös és savmentes jugoszláv paradicsomot is vesznek nála, az utóbbi nagyon népszerű. A jáki Horváth Györgyné a férjével karózási tanácsokat is kap az áru mellé, a paradicsomon kívül paprika és zeller is kerül a ládájukba. A sok eső miatt hatalmas sár van a kertben, lehet, hogy még a hétvégén sem kerülnek a konyhakertbe a vásárolt zöldségek.

Ezen a héten van először cseresznye, most még inkább kóstolóba viszik, ha majd csökken az ára, több fogy belőle, mondja az egyik zöldséges. Két-három hete még 2 ezer forint felett volt a magyar eper ára, már megy vissza, ahogy az újkrumplié is: egy hónap alatt majdnem a felére. A paprika és a paradicsom hetek óta tartja az árát, újdonságként fel-feltűnik a spárga, most van szezonja a vitaminokban, folsavban gazdag, méregtelenítő hatású zöldségnek, kilóját 1600 forintért kínálják. Dékán Jánosné zöldpaprikát, sárgarépát, hagymát, paradicsomot tesz a kosarába: húsleveshez vesz alapanyagokat, a húshoz köretnek krumplit, a fejében alakul a másnapi menü. A nyugdíjas asszony a vásárcsarnok szomszédságában lakik, friss áruért mindennap benéz a piacra Horváth Ferencnéhez. Remek főzelékalapra, mángoldra lelünk az egyik szomszédos standnál. A paréjfélékhez tartozó, a spenóthoz és a spárgához is hasonló növényről egy vásárló azt mondja: ez az intelligens spenót, finomabb, mint hagyományos rokona.

– Salátának, köretnek is viszik, vetni kell, és két évig megmarad a kertben, nem fagy meg – tudjuk meg Biró Lászlótól, akinél kaprot, kis szemű, de annál ízletesebb szamócát, idei fokhagymát (darabját 30-40 forintért) és csicsókát is találtunk, amelyek mind a tanakajdi kertjéből származnak. Gombára bukkanunk még, egészséges, szép vargányára és galambgombára, az áruk azonban titokban marad.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában