kilenc év szolgálat után

2018.06.30. 16:00

Ezüstmise után áthelyezés: Aigner Géza Letenyére megy

Aigner Géza atyát kilenc év szolgálat után Letenyére helyezte Székely János megyés püspök, ezüstmiséjét azonban még Répcelakon tartotta.

Aigner Géza atyát ezüstmiséjén köszöntötte Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője Fotó: Ohr Tibor

Aigner Géza atya ezüstmiséje június 16-án a Szent István király plébániatemplomban volt. A szentbeszédet dr. Bábel Balázs kalocsai érsek mondta, ahogyan 25 évvel ezelőtt tette ugyanezt Géza atya újmiséjén. A plébánost az egyházközség, Szabó József polgármester, Pálla Péter képviselő és Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte.

Aigner Géza atyát ezüstmiséjén köszöntötte Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője Fotó: Ohr Tibor

– Az egyház papjai, amint a jó tanárok, igyekeznek jó utat mutatni számunkra, és ehhez jó útravalót is adnak nekünk. Géza atya is ilyen személyiség. Ahol ő megjelenik, ahova őt helyezik, ott valami mindig történik, ott még a lehetetlen is elkezd lehetségessé válni. Így volt ez Szombat helyen – és így van ez most itt, ÉszakVas megyében is. Volt idő, hogy a megyeszékhelyen a Szent Márton-templom melletti városrész önkormányzati képviselője voltam, Géza atya már akkor ott – úgymond fi atalon – legenda volt. Bár ő ezt alázatosan visszautasítaná, de tény: a rendszerváltás utáni Szent Márton-kultusz újjáéledése érdekében itthon és külföldiek körében nagyon sokat tett. Ennek révén pedig nem csupán az egyház, hanem egy város és aztán itt ezen a vidéken is egy egész térség ébredt rá a tours-i püspök példájára. Géza atya is hozzájárult ahhoz, hogy egyre több ember szívében ébredjen fel a büszkeség, ha Szent Márton nevét hallja, hiszen tudhatja, hogy amint őt, úgy saját magát is ehhez a földhöz kötheti. Ezzel pedig a hit mellett a lokálpatriotizmus is erősödhetett – fogalmazott Ágh Péter.

Aigner Géza atyát kilenc év szolgálat után a répcelaki plébániáról Letenyére helyezte Székely János megyés püspök, így Géza atya július 1-jétől már a Zala megyei városban szolgál. Utódja Szakál Szilárd, a gércei plébánia eddigi kisegítő lelkésze lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában