Az emlékezés parancsa

2018.06.25. 19:14

Zahor! Emlékezz! – Nagy érdeklődés mellett vetítették le a filmet Sitkén

Zahor! - emlékezz! Ez a címe annak a filmnek, amit nagy érdeklődés mellett vetítettek le vasárnap a helyi művelődési házban. Deák Szonja alkotása a kemenesaljai zsidó családok múltjából villantott fel momentumokat.

Tersztyánszky Krisztina

Deák Szonja alkotó vetítette le a filmet az érdeklődőknek Fotó: Szendi Péter / VN

Morgós István polgármester elmondta: bár Sitkén csak egy zsidó család volt, a falu erdején haladt át a második világháborús Zsuzsanna védvonal, amit munkaszolgálatos zsidókkal készíttettek el a világégés utolsó heteiben.

Deák Szonja alkotó vetítette le a filmet az érdeklődőknek Fotó: Szendi Péter / VN

Egyebek közt erről is hallhattunk az ötven perces dokumentumfilmben, mely a Visegrádi Szent György Lovagrenddel együttműködésben készült. A kockákon Bors Géza helytörténész a jánosházi zsidó közösségről, polgárosodásban betöltött szerepükről, a nőegyletről beszélt. Hallhattunk a celldömölki zsinagóga építéséről, és láthattuk a temetőt, ahol sok emléktábla alatt nincs halott, hiszen ők a koncentrációs táborok áldozatai lettek. A 102 éves Berzy Ferencné a sárvári cukorgyárral kapcsolatos emlékeit idézte fel, amikor aktatáskában csempészték az ételt az ellátásban már megrövidített zsidóknak.

Az alkotók munkáját – a filmben is megszólaló – Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke köszönte meg, hangsúlyozva, hogy a közösség számára az egyik legfontosabb parancsolat a Zahor, a zsidóság múltjára való emlékezés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában