Békebeli színdarab

2018.07.14. 08:00

A házasságszédelgővel készülnek a bajánsenyei falunapra

Zilahy Lajos A házasságszédelgő című színdarabjával készül az augusztus 5-i falunapra a Kerkabarka Színjátszókör. A napokban egyik próbájukra Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter is ellátogatott.

Tersztyánszky Krisztina

Szemben: Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter Fotó: Kemencei Ilona

Bajánsenyén több mint száz­éves múltra tekint vissza a műkedvelő színjátszás. A falu­napra mindig új előadással lepik meg a közönséget. A polgármester és az önkormányzat is figyelemmel kíséri, támogatja az új produkciók megszületését. Az idén Zilahy Lajos darabját vették elő, amely a húszas évek Magyarországán játszódik. A rendezést ezúttal Szalai Zsuzsa vállalta, aki jó pár éve színjátszóként tagja a társulatnak. Igaz, hogy még nem rendezett, de húszéves kora óta kapcsolatban áll a színjátszással. A többiek örültek, hogy vállára veszi a felelősséget.

Szemben: Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter Fotó: Kemencei Ilona

– Rögtön első olvasatra megtetszett a darab, jó karakterek vannak benne – mondja. – A szereposztás tekintetében szerencsére mindenkivel találkozott az elképzelésünk. Igazából nem is a történet a lényeges, hanem az, hogy benne van az egész korszak fílingje. A békebeli idők, a Nagy Gatsby magyarországi változata. Ez volt az a kor, amikor a női egyenjogúsággal a kevésbé nőies, lógó ruhák, fiús frizurák jöttek divatba. Most, hogy próbáljuk a darabot, szembesültem vele magam is, hogy mennyire divatja van ma ennek a korszaknak, retrópartikon szívesen öltöznek fel így az emberek.

Nem könnyű egyébként „összevadászni” a hat szereplő hölgy öltözékét. Szekrények mélyéből, turkálóból kerül elő egy-egy korhűnek tűnő ruha, kalap, kesztyű vagy boa.

A társulat, amely ezúttal tizenkét taggal fog színpadra állni, szintén hamar megbarátkozott a darabbal. Ők is elkezdtek foglalkozni a korszak kultúrtörténetével, hogy minél hívebben tudják majd visszaadni azt a színpadon. Úgy érzik, egyfelé tolják a szekeret, jó felé haladnak. Ezt erősítette meg a Magyarföldön pihenő Rudolf Péter és felesége, Nagy-Kálózy Eszter is, akik az egyik próbán meglátogatták a társulatot.

A házasságszédelgőt a Kerkabarka csoport augusztus 5-én mutatja be a közönségnek a bajánsenyei falunapon, majd egy hét múlva Kercaszomoron is fellépnek vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában