a februári fagy miatt kevés a mennyiség

2018.07.06. 07:00

A szombathelyi piacon jártunk – Kevés termett idén a csengő barackból

Nem a barackvirágok, virágkezdemények, hanem még a megindult rügyek fagytak el februárban, márciusban országrésztől függetlenül. Jelentős a terméskiesés sárgabarackból.

Tóth Kata

Barack

A barack két-három héttel előbb virágzik, mint a meggy, és a januári 15–17 fokban azt gondolta, itt a tavasz, megindult a rügyduzzadás – a megpattant, megduzzadt rügyeket, amelyekben megindult a nedvkeringés, a februári, márciusi mínusz 17–20 fokos fagy „kivégezte”. „Nem kizárt, hogy az elmúlt tíz-tizenöt év leg­gyengébb kajszitermését szüretelhetjük idén” – mondta a napokban Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke. Legalább 65 százalékos terméskiesésről beszéltek tegnap a Vásárcsarnokban a megkérdezett őstermelők és árusok. Találtunk azért kajszi- és őszibarackot is a standoknál, de a kereskedők egyetértenek, az árak nem csökkenek majd annyira, mint azokban az években, amikor jó a termésmennyiség. Az őszibaracknál egy fokkal jobb a helyzet, de abból is kevesebb termett.

Egy híján 800 forint, ennyiért kínálják most az érett, nagy méretű, hibátlan sárgabarackot, 698 forintért az apróbbat. Az egyik kereskedőé Karádról származik, azt mondja, ott is csak húsz-harminc százaléka maradt meg a termésnek a fán. Éppen azért olyan szép, mert kevés volt a termés, amelyik túlélte a fagyot, az szépen meg tudott nőni. Az őszibarack, a nektarin száz forinttal olcsóbb, a magvaváló, későbbi fajtákból több lesz az idén, inkább a korai fajták fagytak el. „Szép a barack, nincs mese, itt az ideje, hogy befőzzem” – mondja a szombathelyi Bálint Antalné gyümölcsválogatás közben.

Bálint Antalné válogatja a befőzésre szánt sárgabarackot a szombathelyi piacon Fotó: Szendi Péter

Minden évben tíz kilót visz, az unokái szeretik a lekvárt süteményben, palacsintában. Magyar – újfehértói – a görögdinnye is, kétszáz forint kilója, azt is keresik a vásárlók. Beke Istvánné Gencsapátiból hetente egyszer jön Szombathelyre, a piacra, ő uborkát vett salátának Soós Imréné standjánál. Ha tökfőzeléket kívánt volna, annak a fő hozzávalóit is be tudta volna szerezni: zacskókban sorakoztak a pulton a kilónyi gyalult tökök, a tetejükön vágott kaporral ötszáz forintért. 700 forint egy kiló gyengebab, az uborka 299, a tejes kukorica darabja 150 forint a piacon.

Baromfi

A baromfiszaküzletben is érdeklődtünk, ott ugyanis néhány hete drasztikus áremelést jósolt Székely Mónika. „Korábban 1350 forintba került, most 1490 a csirkemellfilé, csak azért tudom ennyiért adni, mert egészben kérem a csirkét, és feldarabolom. Amúgy máshol 1680 és 1750 forintos áron is kapható. Elsejétől 70, júniusban 90 forinttal drágult a mellfilé” – az okot, mondja Mónika, magunkban is kereshetjük. A mai háziasszonyok néha még a csirkemellet sem tudják megkülönböztetni a combtól, előfordul, hogy a pulykanyakat marhafaroknak nézik. Nem filézik ki a finom felső combot, amely jó grillezni, gírosznak, rántva is szaftosabb, hanem mellfilét vesznek, amellyel nincs különösebb dolguk. Így rengeteg mell fogy magas áron is, az egyéb darabolt áruból több marad. A felső combnak 690, az alsónak 590, a csirkelábnak 350 kilója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában