Kritikák az élhetőbb városért

2018.07.10. 09:00

Aktívak voltak a résztvevők hétfő délután a szombathelyi közmeghallgatáson

Hétfő délután közmeghallgatást tartott az önkormányzat. Több hivatali osztály és egyéb városi közintézmény, szolgáltató képviseltette magát, hogy első kézből hallják az emberektől, hol szorít a cipő.

Tersztyánszky Krisztina

Csaknem tucatnyi szombathelyi férfi és nő jött el azzal a céllal, hogy beszámoljon szűkebb lakókörzete problémáiról. A fórum fegyelmezett légkörben zajlott, mindenki betartotta a szabályokat, és bár sok kritikus észrevétel elhangzott, nem voltak szélsőséges érzelemkitörések. A legtöbben a peremkerületekből érkeztek, a zöldövezetből és az iparterületről nyilvánítottak véleményt. A fórum szinte menetrendszerűen Falco-témával kezdődött. A Sárvár úton lakó hölgy a porra és a zajszennyezésre panaszkodott. „Forgácseső hullik a szemembe, a számba” – mondta indulatosan. Befedetlen kutakról, bűzlő árokról is szót ejtett és arról, hogy a kórház előtt nincs elég parkolóhely. A Külső Zanati úton lakó hölgy elmondta: amióta a 86-os főút fi zetős lett, a városrészre viszszatért az átmenő forgalom, repedeznek a házfalak.

Egy másik külső kerületből, Kámon, Herény környékéről és a Minerva lakótelepről érkezett a következő észrevétel: a zsúfolt lakásépítkezések tönkreteszik a kertvárosi jelleget. Hasonlóképpen vélekedett egy másik szombathelyi polgár is: elaprózódnak a telkek, s félő, hogy a város nagy összefüggő zöldterületén, a volt kemping helyén is egy betonrengeteg fog épülni.

Egy, a Farkas Károly utcában lakó hölgy arról számolt be, hogy az utca páratlan oldalán működő vállalkozások a tiltás ellenére az úton parkolnak, sőt egy használtautó-kereskedő egyenesen a közterületen tárolja portékáját, a rendszám nélküli autókat. Vajon ilyenkor miért nem büntet a közterület-felügyelet? Arra is rákérdezett: igaz-e, hogy a sportpályán négyszintes lakótömböket fognak építeni? Egy másik panaszos a Külső Nárai utca helyzetét nehezményezte: miközben az utca egyre inkább benépesül, még mindig nincs járda. Ő kapta talán a legbiztatóbb választ: dr. Puskás Tivadar is úgy vélte, ez a helyzet mielőbbi megoldást követel a városvezetéstől.

Egy Sugár úti lakos azt kifogásolta, hogy a kórház előtti fizetőparkolókban eső után térdig vízben állva lehet csak kiszállni az autókból. A szemfüles úr arra is felfigyelt, hogy miközben a város egyre terjeszkedik, a lakott terület végét jelző táblák nem kerülnek kijjebb. Helyettük inkább nyolc darab, ötven kilométeres korlátozó táblát tesznek ki, ami szerinte pazarlás. Több örökzöld téma is terítékre került.

Volt, aki a kerékpáros aluljáró megépülését hiányolja a vasút alatt, volt, aki a MÁV-rendelőnél szeretne több parkolót látni, más a városi strand vagy az új autóbusz-állomás ügyére kérdezett rá.

Dr. Puskás Tivadar polgármester megköszönte az élénk érdeklődést. Minden panaszos legkésőbb tizenöt napon belül választ kap a kérdésére.

Igyekszünk az érdekesebb témáknak mi is utánajárni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában