Csodás liláskékben játszott a táj

2018.07.18. 07:00

Befejeződött kedden a levendulaszüret a karitásznál, jön a feldolgozás

Összesen 20 ezer tő levendula virágát szedték le az elmúlt hetekben a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásznál. A legtöbbet, 12 ezer 500 tő „aratását” kedden fejezték be Vásárosmiskén.

Némethy Mária

Márton Dezsőné a karitász termékeit mutatja: kisebb-nagyobb illatpárnák, díszek – ízlés szerint

Fotó: Némethy Mária

 

Márton Dezsőné a karitász termékeit mutatja: kisebb-nagyobb illatpárnák, díszek – ízlés szerint
Fotó: Némethy Mária

12 ezer 500 tő levendula festette halványlilára a tájat, ontotta csodás illatát Vásárosmiskén, a Levendula-ház környékén. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász legnagyobb levendulását 2010-ben hozták létre, 2015-ben levendulafeldolgozó üzemet is avattak ott.

A szedésnek már vége, most másféle munkafolyamatok következnek: jöhet az illatos levendula feldolgozása

Fotó: Némethy Mária

– Az idén június közepétől lehetett a levendulát betakarítani, de csak azokon a napokon, amikor sütött a nap. A növény ekkor tartalmazza a legtöbb illóolajat – magyarázza Márton Dezsőné, a Levendula-ház szakmai vezetője. A napfényes napokon 8 és 10 óra között a nappali szociális foglalkoztató öt kliense szedte a virágot, tíz begyűjtötte és válogatta. Ma már mind ott szárad a padláson. A megszáradt levendulát most morzsolják, válogatják Vásárosmiskén. – A karitász Döbörhegyen, Nagylengyelben és az ölbői Szent Miklós Gyógyfüves Házban termeszt még nagyobb mennyiségben levendulát, de Szombathelyen, a Hollán Ernő utcai központunk udvarát is ez az illatos növény díszíti – sorolja Tuczainé Régvári Marietta, az egyházmegyei karitász igazgatója, aki elárulta: az idén többféle új készítményük lesz a csodás mediterrán növényből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában