MEGYEI KÖRKÉP

2018.07.01. 08:00

Ez történt a héten: Közlekedési baleset nyomába indultunk és ott voltunk az Őrségi Vásáron is

- Így a negyedik X-hez közelítve immár megnyugtató és megbecsülendő állandóságot jelent a város életében a vásár – emelte ki köszöntőjében Őr Zoltán polgármester a múlt hétvégén az Őrségi Vásáron. A program őrzi kézműves jellegét, profilját, miközben évről évre növekszik területben, az árusok és a látogatók számában egyaránt.

VN-összefoglaló

Pék Noel, Szupper Aisa, Mihályfi Dániel, Kovacsics Dóra, Málovits Miron és testvére, Noel a mászókán Fotó: Unger Tamás / VN

 

Bognár Helga mutatta csipkés remekművét az Őrségi Vásárban Fotó: Szendi Péter / VN

Jártunk a megye északi felében is: Kőszegen modern, biztonságos, több korosztály igényeinek megfelelő játszóteret avattak az Írottkő utcában. A rugós játékokat, a libikókát, a homokozót és a mászóvár alacsonyabb csúszdarészét az óvodásoknak; a tartós, teherbíró laphintát, a mászókákat és a mókuskereket a nagyobbaknak ajánlják. Már az avató reggelén birtokba vették a gyerekek.

Pék Noel, Szupper Aisa, Mihályfi Dániel, Kovacsics Dóra, Málovits Miron és testvére, Noel a mászókán Fotó: Unger Tamás / VN

Írtunk még a héten arról is, hogy Kámonban történt halálos baleset a múlt hétvégén. A kutyáját sétáltató asszony 17 métert repült, miután a zebrán elütötte egy személyautó. A gyalogos azonnal életét vesztette. Molnár László közlekedési szakértő azt mondta, ilyen esetekben a relatív gyorshajtást is figyelembe veszik. A KRESZ-ben ugyan ez nincs külön rögzítve, bár 2009-ben a rendőrség ezt szabályba foglalta volna. Jelenleg nincs meghatározva, hogy mi számít fokozott óvatosságnak ilyen esetekben. Bírói gyakorlat viszont van. Eszerint automatikusan az autós a hibás, ha több mint 35 kilométer per órával közelíti meg az átkelőhelyet és úgy okoz balesetet.

Közlekedési szakértőt is megkérdeztünk arról, mit jelent a fokozott óvatosság az utakon Fotó: Wolf Ferenc

Első kézből olvashattak a héten arról, hogy elmaradt a XI. Weöres Sándor Olvasótábor – azonban néhány, mégis kitartó lélek ott töltött egy éjszakát az evangélikus plébánián, Csöngén. Lutor Katalin számolt be: néhányan – régi csöngézők – úgy határoztunk, hogy elmegyünk kicsit Weöres Sándorhoz, kicsit Petőfihez, kicsit Csáfordi Tóth Rózához és újragondoljuk a tábort az ölelésükben. Ezt máshol talán csapatépítésnek hívják, mi csak csöngézésnek. Rozmán László tankerületi igazgató is eljött – tősgyökeres csöngei, nekünk már csak Laci bácsi. Minden évben mesél a házról, mindig más, újabb titkokat.

Csöngézni jó! Fűzfa Balázs köszönti Weörest az emlékház kertjében Fotó: Lutor Katalin

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában