Őrségi Nemzeti Park

2018.07.10. 08:00

Helybe vitték a természetvédelmi tudnivalókat, ismereteket

A napokban avatták fel Őriszentpéteren az Őrségi Nemzeti Park Natura 2000 látogatóközpontját. A programban ezenkívül a megye 16 pontján állítottak fel úgynevezett interaktív információs tornyokat.

Tersztyánszky Krisztina

Információs torony a Bechtold-központban Fotó: Erdő-Tóth Zsófia

Az információs tornyok közül kettő a nemzeti park bemutatóhelyein, a kőszegi Bechtold István Természeti Látogatóközpontban, illetve a Sághegyi Múzeumban található. A többit a helyi önkormányzatokkal együttműködésben a Vas megyében fekvő Natura 2000 területek központi településein helyezték el: művelődési házakban, az integrált közösségi szolgáltató terekben. A bemutatópontok mindegyike egyedi, az adott területre vonatkozó információkat tartalmazza. Lukácsházán a Gyöngyös-patak és a kőszegi Alsó-rét, Gércén az ottani tufagyűrű és láprét, Tömördön az Ablánc patak völgye. Segítségükkel megismerkedhet az érdeklődő az adott terület jellemző növényeivel és állataival, azok élőhelyeivel, valamint azzal, hogy mit lehet tenni ezeknek a természeti értékeknek a megőrzéséért. A tornyok alsó részében számítógép és hozzá kapcsolódó monitor található, amelyen a helyes gazdálkodási gyakorlattal, az igazgatóság tevékenységével kapcsolatos rövidfilmek nézhetők meg.

Információs torony a Bechtold-központban Fotó: Erdő-Tóth Zsófia

Dr. Németh Csaba, az ŐNPI igazgatóhelyettese elmondta: az információs tornyokat olyan intézményekbe telepítették, ahol a helyi közösség gyakran megjelenik. Elsősorban a környékbeli lakosságot kívánják tájékoztatni lakóhelyük értékeiről. Személyesebbé teszi, hogy néhány képpel vagy egy rövid riporttal mindenhol igyekeztek megjeleníteni olyan helyi gazdálkodókat, akik tevékenységük során hozzájárultak az adott Natura 2000 terület fenntartásához, az egészséges lakókörnyezet megőrzéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában