MEGYEI KÖRKÉP

2018.07.01. 16:00

Kezdetben könnyebb az angol, később ad sikerélményt inkább a német?

Minden dunántúli megyében magasabb a németül tanulók hányada, mint az országos arány. Hatodikban még egyformán megy az angol és a német, nyolcadikban változik a felállás.

Tóth Kata

Pék Andrea angol–német szakos tanárnő kezdő angol nyelvtanfolyamán Bősze Réka és Bence. Szinten szeretnék tartani a nyelvet, amit év közben megtanultak Fotó: Unger Tamás / VN

A 2016/2017-es tanévben harmadszor szervezett két általános iskolai évfolyamot (6. és 8. osztály) érintő idegen nyelvi mérést az Oktatási Hivatal. 2755 telephelyen összesen mintegy 173 ezer tanulót teszteltek – Vas megyében 72 iskolában. Az eredményeket ismertető, nemrég közölt tanulmányból az látszik, a csak a német nyelvi mérésben érintett iskolák száma jóval magasabb a nyugat-magyarországi, mint a közép- és kelet-magyarországi régiókban. Vasban a diákok hatvan százaléka németül tanul, ami érthető a határközelség, az osztrák munkaerőpiac és oktatási intézmények vonzása miatt. Az eredmények megnyugtatók régiónkra vonatkozóan: ötször annyi intézmény teljesített jól, mint amennyi gyengén. Ami viszont szembeötlik a teszteredményeket nézve: országosan jellemző, hogy a 6. osztályosok több mint háromnegyede teljesítette a tantervekben előírt A1-es szintet angolból és németből is, nyolcadikban viszont nagyok a különbségek: az angolul tanulók majdnem kétharmada teljesített megfelelően, a németeseknek viszont csak 42 százaléka ment át az A2-es szintű teszten, ami a mindennapi élethelyzetekben – család, vásárlás, közvetlen környezet – előforduló egyszerű kommunikációhoz szükséges idege nnyelv-ismeret meglétét méri. Vajon könnyebben megy az angol, mint a német? Van-e jó stratégia, mit tanuljunk előbb? Az iskolákban éppen nyári szünet van, így hát nyelviskolában érdeklődtünk.

– Hét-nyolc éve annyira kevesen érdeklődtek a német nyelvtanfolyamok iránt, aggódni kezdtek a némettanárok, lesz-e munkájuk.

A magyar állampolgárok számára az EU-tagsággal megnyílt a tagállamok munkaerőpiaca, Ausztria azonban csak 2011 óta engedi dolgozni kikötés nélkül a magyarokat. Akkor lettünk egyenrangúak a többi uniós ország állampolgáraival, azóta újra sokan akartak németül tanulni. Mostanában éves átlagban fele-fele arányban indítunk angol és német kurzusokat, hiszen még mindig sokan készülnek osztrák munkahelyekre, mondja Lóránth Krisztina, a Zenit nyelviskola ügyvezető igazgatója. A nyelvvizsga-felkészítő tanfolyamokra és a nyelvvizsgákra azonban egyértelműen angolból jelentkeznek többen – az angol vizsgák sikeraránya rendszeresen legalább 15 százalékkal meghaladja a németét. Hasonlóan alakultak legutóbb a diplomamentő program eredményei is.

Pék Andrea angol–német szakos tanárnő kezdő angol nyelvtanfolyamán Bősze Réka és Bence. Szinten szeretnék tartani a nyelvet, amit év közben megtanultak Fotó: Unger Tamás / VN

Az egyetemhez kell a középfokú

Kezdő angol tanfolyamra jár hétfő óta a 15 éves gépiparis Bősze Bence. Általánosban belekóstolt már a nyelvbe 7–8. osztályban, de alapvetően németet tanult nyolc éven át. A középiskolában már heti négyszer volt angoljuk, jól haladtak, azt mondja, semmi gondja nem volt a tanulással. – Egyszerűbb az angol, és jobban is tetszik. Direkt angolul nézem a sorozatokat, angol zenét hallgatok, és a játékkonzolok nyelve is az angol. Programozást tanulok, egyetemre készülök, a bejutáshoz kell egy középfokú, azt érettségiig meg akarom szerezni – mondja. A némettel – bevallja – nincs terve. Használja, ha Ausztriába megy, de nem szereti.

Van, hogy a szinten tartás a cél

Húga, Réka 13 éves, a vasszécsenyi Ambrózy-Migazzi István Általános Iskola tanulója. Ő hetedikben tanult angolt, jövőre folytatja, nyáron pedig a szinten tartás a célja, azért jár nyelviskolába. Hetedikig – ahogy a testvérének – neki is „csak” németórái voltak hetente háromszor, de hiába volt jó tanárja, a német nem került közel a szívéhez. Szóban még csak-csak boldogult, írásban voltak kudarcai, azt mondja, a 7. osztály elején elvesztette a fonalat. Jövő tanévtől az iskola mellett ki egészítőként magántanárhoz is járna, lakberendező szeretne lenni, és kiskorától az Egyesült Államokba vágyik.

Hamarabb jön a sikerélmény az angolnál

Pék Andrea németet és angolt is tanít, azt tapasztalja, a tanítványai sokkal gyorsabban eljutnak az alapvető kommunikáció szintjére angolból. Nem kell ragozni a határozott névelőket, a mellékneveket, a megfelelő igealakokat megtalálni a ragozáskor, nincs KATI szórend. Aki nagyon szorgalmas, van energiája az aprólékos dolgokra, az kezdhet a némettel – középfok felett leginkább a szókincset kell fejleszteni. Aki hamarabb szeretne sikerélményt, az viszont válassza első idegen nyelvként az angolt, mert az csak fokozatosan nehezedik. Igaz, középszint felett jönnek a kacifántos, nehéz szerkezetek, kifejezések. Budapesten egyértelmű az angol dominanciája, a mi régiónk speciális: az osztrák határ közelsége miatt a német lenne az elsődleges, ugyanakkor még a német tulajdonú multiknál is tendencia, hogy a kommunikáció nyelve az angol. A városi iskolákban a gyerekek már általánostól lehetőséget kapnak két nyelv tanulására. Középiskolában pedig szinte elvárás egy idegen nyelv középszintű ismerete, és kevés az az intézmény, ahol kezdőként állhatnak neki egy idegen nyelvnek, mondja. A 14 éves Tóth Vivien Budapesten tanul a Városmajori Gimnáziumban, hatosztályos tagozatra jár, a nyár egy részét a szombathelyi nagymamájánál tölti – egészen pontosan július 20-ig marad, amíg a négyhetes szuperintenzív angol tanfolyama tart, ami vizsgával ér véget. Angolul az amerikai rokonaival beszélget, de távolabbi, konkrét célja is van a nyelvvel: egy kanadai egyetemen szeretne pszichológiát tanulni. Németet csak oviban tanult, általánosban is lett volna lehetősége, de az édesanyja az angol mellett döntött. Vivien úgy veszi észre, a németes osztálytársai között nagyon népszerű az angol, fellélegeznek, mennyivel egyszerűbb nyelv. Az angolosok pedig inkább a spanyolt választják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában