karrier

2018.08.04. 15:00

A cafeteriára szánt pénzek nagy része a Szép-kártyákra vándorol?

Jövőre gyakorlatilag csak a Szép-kártya marad meg a cafeteriából.

Vas Népe

Az ismertebb elemek közül az óvodai, bölcsődei térítési díj munkáltatói támogatásának adómentessége például megmarad Illusztráció: Shutterstock

A statisztikák szerint ezzel a kártyával leginkább éttermekben fizetünk. Bonyolultsága miatt számos kritika érte korábban is a cafeteria-rendszert. A jelenlegi jelentős adminisztrációs teherrel jár, így a kisebb cégek jellemzően egyáltalán nem fizetnek béren kívüli juttatásokat. Úgy tűnik, jövőre a Szép-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria.

Nem szűnik meg a cafeteria, és az összege sem változik, azt a Szép-kártyán továbbra is megkapják a munkavállalók. Összefoglaljuk a változásokat.

Mint ismert, az Országgyűlés 2018. július 20-án elfogadta azt a 2019-es adócsomagot, amely alapjaiban változtatja meg a béren kívüli juttatások szabályrendszerét. És bár ősszel lehetnek még némi módosítások, a szakértők az eddig megismert és elfogadott jogszabályokkal számolnak. Míg 2018-ban a 100 ezer forint pénzösszeg juttatás mellett Széchenyi-pihenőkártyát adhattak a munkáltatók béren kívüli juttatásként, addig jövőre csak a Szép-kártya maradhat ebben az adózási kategóriában.

A béren kívüli juttatások közterhe jövőre az elfogadott csomag alapján 15 százalékos személyi jövedelemadó és 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adó lesz. Ez összesen 34,5 százalék közteher. Ezeket a juttatásokat a versenyszférában évi 450 ezer forint munkaviszonyban töltött napokkal arányos részéig adhatja majd a munkáltató, míg a költségvetési szerveknél az évi 200 ezer forintos időarányos része a maximális keret.

Az ismertebb elemek közül az óvodai, bölcsődei térítési díj munkáltatói támogatásának adómentessége például megmarad Illusztráció: Shutterstock

Idén egyes népszerű juttatásokat, mint amilyen az ajándék­utalvány, az Erzsébet-­utalvány, a nyugdíjpénztári-egészségpénztári hozzájárulás, az iskolakezdési támogatás, a helyi bérlet még 40,71 százalék közteherrel nyújthatják a munkáltatók. Ezek a juttatási elemek az új szabályok alapján szinte kivétel nélkül elveszítik adóelőnyüket 2019-re, és jövedelemként adóznak majd. Így a munkáltatónak és a munkavállalónak is ki kell fizetnie a rá vonatkozó közterheket. Az elfogadott szabályok érintik az adómentes juttatásokat is. Az ismertebb elemek közül az óvodai, bölcsődei térítés munkáltatói támogatásának adómentessége marad meg. Ennél a juttatásnál újdonság lesz 2019-re, hogy nemcsak a munkáltató, hanem a munkavállaló nevére szóló számla alapján is összeghatár nélkül kifizetheti a munkáltató a költségeket adómentesen. A többi gyakran használt adómentes elem – sportrendezvényre, kulturális szolgáltatásra szóló belépő, mobilitáscélú lakhatási támogatás, lakáscélú támogatás, diákhitel-támogatás, kockázati biztosítás – is jövedelemként adózhat 2019-ben. Így várhatóan a cafeteriára szánt pénzek túlnyomó része a Szép-kártyákra vándorol majd. A Magyar Turisztikai Ügynökség adatai szerint a Szép-kártyára érkező juttatásokból öt év alatt összesen legalább 470 milliárd forintot költöttek el a családok. Ennek a pénznek csak alig több, mint ötöde landolt a szálláshelyeken, hetven százaléka a vendéglátásba folyt. Legalábbis annak a pénznek, amit a kártyatulajdonosok felhasználnak, mert évről évre probléma, hogy milliók ragadnak a kártyákon. A jelenleg érvényes jogszabály alapján a Szép-kártyákra két éve utalt juttatások érvényessége minden évben május 31-én jár le, ezt követően az a munkáltató vagy jogutódja kapja vissza az összeget, amely annak idején a juttatást adta. Idén csaknem 4 milliárd forint ragadhatott a kártyákon, pedig utalványok vásárlásával ki lehet tolni a határidőt, és novembertől több bank is áthidaló megoldásként speciális csomagot kínál a Szép-kártya-tulajdonosoknak, így az erre utalt pénz a jövőben már nem veszhet el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában