a szakértőt kérdeztük

2018.08.27. 17:30

Így készítse fel magát és gyermekét az óvodakezdésre!

Oly sokszor esik szó az iskolakezdésről augusztus második felében, az óvodakezdésről pedig annál kevesebbszer. Pedig utóbbi is fontos mementója a szeptember eleji időszaknak. Izgatott anyukák, félszeg gyermekek és reményekkel teli óvónők készülnek a kezdésre.

Rózsa-Gulyás Regina Olimpia

Fotó: pixabay.com

Grebenár-Hajba Tímea kisfia, Dávid Szeptember 3-án kezdi majd az óvodát, amit nagyon vár. A pozitív fogadtatáshoz nagy segítség a felkészítés, vallja az anyuka. Sokat beszélünk az oviról, hogy új barátok, új dolgok várnak rá, tanuljuk az óvónénik és a dadus nevét is. Kis előnnyel indul, mivel bölcsis, így bízom benne, hogy könnyebben veszi majd az akadályokat, amik egy új közösségbe kerüléskor felmerülhetnek. A kisfiamnál a szobatisztaság későn indult be, nála pozitív motivációs tényező volt az, hogy akkor tud oviba menni, ha bilibe és wc-be pisil. Sokszor beszéltünk róla, és a nyár folyamán nagyon gyorsan szobatiszta lett emiatt. Jó motivációs erő volt – foglalta össze gondolatait Tímea.

Arról is érdeklődtünk a hölgytől, hogy miként készülnek fel az óvodai évkezdésre. Otthon sokat rajzolunk, festünk, gyurmázunk, szerepjátékot játszunk, amik úgy gondolom, mindennapos tevékenységek lesznek majd az oviban is. Táncolni is szoktunk, nincs olyan nap, hogy a kisfiam ne mondaná:Anya, gyere, táncoljunk!” A vitaminokat már most elkezdtem adni neki, bár nem tudom, hogy segíteni fog-e abban, hogy ne legyen majd annyit beteg.

Dávid és édesanyja boldogan készülnek az óvodakezdésre
Fotó: A Grebenár-Hajba családtól

Kőházyné Fasching Anikó óvodavezető helyettes hasonló dolgokat tart fontosnak a beszoktatási és felkészülési időszakban. A legnagyszerűbb felkészülés, ha örömmel várják együtt az óvodába lépés idejét a kicsi és a család. Jó, ha a szülő nagyon sok ígéretes dolgot mesél előzetesen az oviról, legyen az várakozás teljes mindkét fél részére. Például: sok barát, sok szép játék, kedves óvónénik, dadusnénik várják, ott mindenki segít, és minden okosságra, ügyességre megtanítják. Van sok szép játék az udvaron, sok kedves mesét fog hallani, és a szülő mindig nagyon fog érte sietni, hiszen dolgozni is kell, no persze a kicsit nagyon szereti és sokat fog rá gondolni.

Így segítsük a gyermekünk felkészülését

Szintén segíthet a szakértő szerint, ha rövid történeteket is mesélünk a gyermeknek, akár saját élménnyel. Érdemes az intézmény felé sétálni, hogy láthassa a boldog gyermekeket, izgalmas játékokat. A nyílt napok pedig remek élményt nyújthatnak. Az elszakadást szintén segíti a lépcsőzetes beszoktatás. Így számolt be erről Kőházyné Fasching Anikó: Ennek folyamata változó, de a leggyakoribb eset az, amikor első nap együtt, mondjuk 1 órát, második nap 2 órát töltenek el a csoportban, majd hazamennek. (A kicsinek meg kell barátkoznia a sok gyerekkel a nyüzsivel / zajjal, kedvet kell kapnia az új dolgokra, vágyódjon a másnapra. Nem szabad ezt siettetni. Aztán ott maradhat a kicsi 1 órára, ha már az óvónéni nagyon jó barátjává válik, a szülő sose késsen, amire megígéri, legyen ott érte. Majd a következő nap növelhető az ott töltött órák száma. Van gyerek, akinek több rövid időre van szüksége, és vannak oviimádók, akik hamar megbarátkoznak az élményekkel. Az óvodapedagógus fel fogja kínálni az első ebéd időpontját, amikor elérkezettnek ítéli meg. Majd, ha többször ott evett már délben a kicsi, akár az ott alvással is megpróbálkozhatnak. Sok gyerek attól fél, nem jönnek alvás után értük, de aztán megértik ezt a ritmust, és örömmel maradnak.

Az izgalmas új játékok felkelthetik a beszokó gyermek érdeklődését
Fotó: Rózsa-Gulyás Regina Olimpia

A bevásárlás

Ahogy az iskolára felkészülő nagybevásárlás, úgy az óvodai is komoly terheteket róhat a szülőkre. A szakembert ezért arról is megkérdeztük, mit érdemes összekészíteni a kezdéshez.

Az óvodában váltócipő és ruházat szükséges. Javasoljuk, hogy a vizes balesetek, ételmaradék, stb. miatt a kicsi átöltöztethető legyen (plusz alsó- és legalább egy felsőruházat : egy póló, egy nadrág két alsónemű, egy pár zokni. Olyan ruhát hozzanak játszani a szülők, amit nem sajnálnak, ha véletlenül festékesek, vagy épp agyagosak lesznek. Egy pár lábboltozatot megtartó szandál vagy cipőcske is szükséges, ami nem szoros, könnyen fel- és levehető (hiszen ezt egy idő után önállóan végzik majd). Ezekre érdemes jelet rajzolni.Van ahol őszre gumicsizmát is kérnek az óvodák. Az óvodapedagógus mindenről felvilágosítást tud adni.- mondta az óvodapedagógus.

Egy teljes váltásruhát vigyünk a gyermeknek
Fotó: Rózsa-Gulyás Regina Olimpia

Ezeken felül sok óvodában kérnek törölközőt – jellel ellátva- udvari játszóruhát, évszaknak megfelelő öltözetet (sapka, kesztyű). Kislányoknak hajkefe, gumi és csat is kellhet. Elmaradhatatlan a fogkefe és fogkrém is, az ivópohár viszont opcionális.

A tornatermi mozgáshoz is változó felszerelést kívánnak a kollégák, jó alkalmazkodni a helyi szokásokhoz. Van, aki csak gumitalpú tornacipőt, de van, aki még nyári rövidnacit és pólót is kér az átöltözéshez. Tanácsom: mindig kérdezzék meg gyermekük leendő óvodapedagógusait, ők tájékoztatást fognak adni. Előfordulhat óvodán belül is az eltérő eszköz- igény, ez egy szabadság is az óvodai szakemberek munkájában. – egészítette ki Kőházyné Fasching Anikó.

A jó kapcsolat a gyermek érdeke is

Fontos, hogy a szülő és a pedagógus jó kapcsolatot ápoljon, hiszen a gyermek napjának jó részét az intézményben tölti. Az óvodavezető helyettestől azt kérdeztük, hogyan lehet megfelelő a kapcsolat, mivel segítheti az apuka vagy anyuka az óvónők és dajkák munkáját.

Az óvodapedagógusok a gyermekekért tesznek mindent
Fotó: pixabay.com

Az óvodapedagógusok szakszerű, speciális szakmai ismeretet sajátítanak el a gyermeknevelés tudományából az egyetemeken. Így a fiatal, pályakezdő óvodapedagógus is tud adni tanácsot a szülőknek, fogadják meg! Ne felejtsük, az óvodai nevelés a családira ráépül, a közös együttnevelés hozza meg a kívánt eredményt. A szülők fogadják el a pedagógus tanácsait, jelzéseit, még akkor is, ha esetleg nem a legjobb hírt mondják is a gyermekről, mert a pedagógus mindig segíteni szeretne.

A legnagyobb segítség még a családok részéről az intézmény házirendjének betartása, ami az egész óvodai életet szabályozza.Sokat tesznek a kollégák azért, hogy legyenek közös családi óvodai rendezvények, kérjük azokon lehetőség szerint vegyenek részt, mindig élményt szeretnénk nyújtani. Jó érzés, ha az óvónő napi jelzéseit, kéréseit, információit figyelemmel kísérik a szülők a szokásoknak megfelelő hirdetőtáblán naprakészen. Vegyenek részt lehetőleg mindig a Szülői értekezleteken, erre mindig nagyon felkészülnek sok információval a kollégák. Ők is örülnek a megtisztelő jelenlétnek, ráadásul sokszor szülőkkel közösen döntenek akár a kirándulások, akár programok tervezésében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában