Zöldség, gyümölcs és a foci

2018.08.24. 11:30

Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át a kelédi polgármester

Most végeztek az uborkával, hétfőn kezdik a krumpliszedést a kelédi földeken. Gyönyörű a termés, már készül a savanyúság is. Aki akar, az dolgozik. Feiler Ferenc polgármester találta ki, hogy termelőmunkát ad a helyieknek és a környékbelieknek: a program sikeres, most állami elismerést vehetett át érte.

VN

A település gazdasági, kulturális és sportéletének fellendítése, a közmunkások foglalkoztatása terén végzett eredményes munkájáért kapta a Magyar Arany Érdemkeresztet Feiler Ferenc, Keléd polgármestere.

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

 

Feiler Ferenc az egyik kelédi büszkeséget, a kosszarvú paprikát is megmutatta a földjükön
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

– Azt mondják, ezt a részt fel kell tűzni, ha valamilyen közrendezvényen veszek részt. Ez jelzi, hogy megkaptam a kitüntetést – mutatta az érdemkereszthez tartozó kitűzőt Feiler Ferenc, Keléd polgármestere. A hivatalban láthattuk a Magyar Arany Érdemkeresztet, amelyet az államfő javaslatára dr. Nagy István agrárminisztertől vehetett át az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a alkalmából. A méltatásban azt írták: „A település gazdasági, kulturális és sportéletének fellendítése, a közmunkások foglalkoztatása terén végzett eredményes munkájáért” kapta a díjat. Még nem tudja, hova kerül, hogy a hivatalban vagy otthon tartja-e. – Mondják is a dolgozóim, hogy el vagyok szállva – summázta a kitüntetés visszhangját.

Szeretik és tisztelik

A település gazdasági, kulturális és sportéletének fellendítése, a közmunkások foglalkoztatása terén végzett eredményes munkájáért kapta a Magyar Arany Érdemkeresztet Feiler Ferenc, Keléd polgármestere.
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Persze csak kedves piszkálódás a részükről, láthattuk, hogy mennyire tisztelik, szeretik, hiszen körbevitt a kelédi földeken. Húsz hektárjuk van, tizenegyet művelnek, elszórva a faluban és a falu körül. Vannak fi atal gyümölcsfák, a falu másik felén néhány zsákban még ott az uborka, tonnaszám szedték és vitték a feldolgozóba. Hétfőn kezdik a krumpli betakarítását, és megtudhattuk, hogy nem véletlenül hagyták gazosan a krumpliföldet: gyakorlatilag megfőtt volna a zöldség teteje a hőségben. Tavaly 28 ezer kiló volt, most se lesz sokkal kevesebb. Értenek hozzá, nem most kezdték, még évekkel ezelőtt adódott a lehetőség: a Start program. Öt helyivel kezdték, fokozatosan nőtte ki magát a munkaadás, most 44 munkavállalójuk van.

A mintaprogramot eredetileg a közétkeztetés kiszolgálására találták ki

– hamar kinőtte ezt a lehetőséget a kelédi megvalósítás. Számos intézményt, szállásadót is sorolt Feiler Ferenc, rengeteg partnert szolgálnak ki a zöldséggel és a savanyúsággal. Az elmúlt hat évben mintegy 400 millió forintos vagyont dolgoztak össze a traktoroktól a feldolgozóépület berendezéséig – számolt be a polgármester. Felkészültek arra is, ha termőre fordul a cseresznye, a szilva, a sárgabarack: aszaló, lekvárfőző, gyümölcsprés szolgálhatja ki az igényeket. Aztán talán a pálinka lesz, lehet a következő. Régen működött egy szeszgyár Keléden, az épületnek holland tulajdonosa van most. Egyezkedtek már a kertészlak megvásárlásáról. – Abban egyeztünk meg, ha csinálunk parkolót, ingyen odaadja – mesélte a polgármester. Az állami elismeréshez tartozó méltatásban a sport is szerepel, hiszen Keléd egész Európában a legkisebb település, amelynek saját focicsapata van – ezt dokumentálni nem tudják, de mondják mindenfelé, mondta el Feiler Ferenc. Hat éve rendszeresen játszanak a bajnokságban, és arra a legbüszkébbek, hogy sok a helyi fi atal a csapatban, és nem felejtette el megemlíteni a polgármester, hogy igazolt játékosuk Erdélyi János fi lmrendező. Büszke erre is, és mindenekelőtt a földeken és a savanyítóüzemben dolgozókra. Szeretne is egy különleges pólót, nyomtatottat. – Olyan kellene nekem, hogy ennek a 44 embernek a portréja rajta legyen – mondta Feiler Ferenc, a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett kelédi polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában