elismerték őket

2018.08.30. 07:01

Mindenki, aki tud, ott legyen a gáton- Naponta százötven önkéntes segítette a hatóságok munkáját

Emléklappal ismerték el azon önkéntes egyesületek munkáját, amelyek részt vettek a megyét sújtó júniusi vihar védekezési és kárelhárítási munkáiban.

Budai Dávid

Majthényi László megyei elnök, Ágh Ernőné, a kormányhivatal főigazgatója és Harangozó Bertalan védelmi bizottsági elnök okleveleket ad át. Aki épp átveszi: Bedi Ákos, a vasi polgárőr szövetség elnöke

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Váratlan helyzetekben is gyorsak

A megye ötvenkét önkéntes tűzoltó és polgárőr egyesületének a rendkívüli időjárási helyzetben végzett munkáját ismerték el szerdán emléklappal. A váratlan helyzetek – amelyek például a szokatlan, szélsőséges időjárás következtében állnak elő – mindig gyors beavatkozást, pontos és higgadt munkát igényelnek: erre volt szükség az idei szeszélyes, esős nyár folyamán.

A vasi önkéntes szervezetek elhivatott tagjai mindenütt helytálltak: érdemesek a köszönetre. A megyeházán szerdán délután megrendezett ünnepségen Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke mindenekelőtt felidézte a június 8-a és 10-e között történteket. Ezekben a napokban mintegy száz milliméter eső hullott a szentgotthárdi és a körmendi járásban. Az érintett területeken a hatóságok és az önkéntesek haladéktalanul megkezdték a kárelhárítást. A legkritikusabb helyzet a Vadása-tónál alakult ki, ahol attól is tartani kellett, hogy a hirtelen megemelkedő víz hatására átszakad a gát, de június második hétvégéjén utakat is le kellett zárni – és áramszünettel is meg kellett küzdeniük a szakembereknek.

Majthényi László megyei elnök, Ágh Ernőné, a kormányhivatal főigazgatója és Harangozó Bertalan védelmi bizottsági elnök okleveleket ad át. Aki épp átveszi: Bedi Ákos, a vasi polgárőr szövetség elnöke
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

A keletkezett károk ügyében kilenc település adott be vis maior kérelmet összesen 242 millió forint értékben. A vizsgálóbizottság a kérelmeket soron kívül összesítette és megküldte a Belügyminisztériumnak. A védekezésben és a kárelhárításban a hivatalos szervek mellett az önkéntes tűzoltó és polgárőr egyesületek tagjai vettek részt, naponta csaknem 150 emberrel. Az önkéntesek egyetlen napon ötezer homokzsákot töltöttek meg. Harangozó Bertalan, a megyei védelmi bizottság elnöke köszönetét fejezte ki azoknak, akik szabadidejüket feláldozva segítettek a bajban.

Összetart Vas megye

-Jó nektek, mert ti ilyen összetartó megye vagytok – idézte fel Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke azt a megjegyzést, amit gyakorta megkap, ha Vas megyéről esik szó. Az ilyen helyzetekben valóban megmutatkozik, hogy mennyire tudunk összefogni, hiszen a megye 88 önkéntes szervezetének a hatvan százaléka egy emberként segített, nem volt különbség hivatásos és önkéntes között. Ugyan két és fél hónapja történt a rendkívüli vihar, de ez nem a múlt, hanem a jövő. A klímaváltozás miatt az ilyen típusú események egyre gyakrabban, ugyanilyen váratlanul fognak megismétlődni, egyre nagyobb szükség lesz arra, hogy mindenki, aki tud, ott legyen a gáton. Az egykor megtervezett és telepített védművek ugyanis nem tudnak mit kezdeni egy hirtelen jelentkező tízszeres terheléssel – fogalmazott a közgyűlés elnöke, aki egyúttal minden bajba jutott Vas megyei polgár nevében köszönetet mondott az önkénteseknek.

A beszédek után az ötvenkét egyesület jelenlévő képviselői átvették az elismerő okleveleket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában