Start előtt a fejlesztések

2018.08.16. 14:00

Nagy lendületet kapott az intermodális csomópont kialakítása is Szombathelyen

A vasi megyeszékhelyen folyamatosan fejlesztések zajlanak. Illés Károly alpolgármestert kérdeztük, mely korszerűsítések valósultak meg és melyek várhatók a közeljövőben.

vn

Az uszoda felújításának második ütemében új épületrészt adtak át

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

– A fejlesztéseket három csoportba lehet sorolni: önkormányzati, európai uniós és kormányzati – például Modern Városok Program vagy TOP-os – támogatásból megvalósulók – kezdte Illés Károly alpolgármester. Múlt héten az európai uniós fejlesztéseket vettük sorra, most a kormányzati támogatásból készülőket összegezzük

A Modern Városok Programban létrejövő projektekben is van előrelépés

– folytatta Illés Károly alpolgármester. Ebbe tartozik a Schrammel-gyűjtemény megóvása, majd az Éva-malomba költöztetése. Hozzátartozik, hogy annak belső kialakítása viszont a 280 millió forintos Területi Operatív Programból (TOP) valósul meg. A projekt célja, hogy a szombathelyi születésű, Kossuth-díjas keramikus művész, Schrammel Imre által felajánlott képzőművészeti alkotások méltó helyet kapjanak. Jelenleg a tervezés fázisában állnak, aztán várhatóan jövő év elején kezdődik az átalakítás. A Szombathelyi Képtár külső felújítását is TOP-os forrásból fi nanszírozzák, ott a kiviteli tervek már rendelkezésre állnak, hamarosan kezdődik az átalakítás. Nyílászárókat cserélnek, homlokzatot újítanak fel és a tetőt is szigetelni fogják. A teljes belső átalakítása a Modern Városok Programból valósulna meg. A Szent Márton Terv második üteme a Romkert felújítását foglalja magába, jelenleg az ottani óriásmozaikot restaurálják. Új védőépületet kap a felbecsülhetetlen értékű ókori lelet, annak a tervezése folyamatban van. Ebbe a projektbe tartozik az Ady tér átalakítása, valamint a Szent Márton-út kialakítása is, ami a Borostyánkő áruháztól a templomig vezető szakasz felújítását jelenti.

Az uszoda felújításának második ütemében új épületrészt adtak át
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Intermodális csomópont kialakítás néven fut a buszpályaudvar „átköltöztetése” a vasútállomáshoz. Ebben a projektben nagy előrelépés történt, hiszen a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) megkapta ehhez a TOP-forrást – 653 millió forintot – jelenleg náluk vannak már a felülbírálatra váró tervek. Meg kell említeni a Fedett Uszoda további fejlesztését is, hiszen annak a harmadik üteme következik már. Ott egyebek között a létesítmény energetikai átalakításáról lesz szó, napelemekkel és hőszivattyúval fejlesztik az épületet, de ide tartozik az úgynevezett családbarát wellnessfürdő kialakítása is

Kétszer két sávon

Több út szintén a Modern Városok Programból újul meg: a 86-os út Egyházasrádóc irányába tervezés alatt van, ott már ősszel készen lesznek mind az engedélyes, mind a kiviteli tervek és elkezdődhetnek a kisajátítások, amelyekre már rendelkezésre áll a forrás. Ha ez megvalósul, akkor kétszer két sávon lehet majd eljutni Körmendig. A 87-es elkerülőjének kialakítása szintén a NIF-nél van. A dozmati víztározó építési munkálatai megkezdődtek, jelenleg régészeti feltárások zajlanak – tette hozzá az alpolgármester. Sorozatunk utolsó részében az önkormányzati forrásból megvalósuló fejlesztéseket vesszük sorra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában