környezetbarát

2018.08.17. 13:44

Napelem Parkok tűzvédelmével ismerkedtek a tűzoltók

Ezek a környezetbarát energiatermelő létesítmények elterjedése is növeli a szén-dioxid-mentes energiatermelést, mely ismerete szintén fontos a készenléti tűzoltók képzésében

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Csepregen és Vépen a közelmúltban állítottak üzembe két napelem parkot Vas megyében. A két naperőmű összesen tíz megawatt kapacitással bír. A százötvenezer négyzetméternyi területre harmincháromezer napelem panelt építettek be, az üzemeltetésükkel évente kilencezernyolcszáz tonna szén-dioxid kibocsátása takarítható meg. Ezek közül a vépivel, az ország jelenleg második legnagyobb erőművével ismerkedtek a szombathelyi hivatásos tűzoltók ezen a héten. Itt ötvenötezer négyzetméteren tizenegyezer-nyolcszáznyolcvan panel termeli majd az áramot, amely csaknem nyolcszáz család által felhasznált éves energiamennyiségnek felel meg. Az üzemeltetető részéről egy szakember mutatta be a létesítményt, annak veszélyforrásait egy esetleges tűzoltó beavatkozás során.

A készenléti egységek megtekintették a távkezelt irányító és felügyelő központi egységet, a konténerekbe telepített áramátalakító egységeket, a vagyonvédelmi és tűzvédelmi berendezéseket. Megismerkedtek a „fotovoltaikus” elven működő ipari energiatermelő létesítmény egészével, valamint a tűz esetén a telephely megközelítési és beavatkozási lehetőségeivel.

A héten zajlott helyismereti gyakorlat szükségességét az adta, hogy a kor kihívásainak, a műszaki fejlődésnek eleget téve a korábban csak épületek tetőszerkezetén elhelyezett elektromos energia előállítók mellet most már komplett napelem parkokban bekövetkezett káresetek felszámolására is fel kell készülni a tűzoltóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában