2012-ben szigorították is a törvényt

2018.08.31. 11:30

Sok csikk van a játszótereken, habár tilos a dohányzás

A törvény szerint hat éve tilos dohányozni a játszótereken, de hiába, mégis tele van csikkel a kavics, a fű, egyet-egyet a játékszerek körül is találunk. Cigarettázó embert persze senki nem látott.

Merklin Tímea

Bár tilos a dohányzás, rengeteg csikket találni

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

2012-ben szigorították a nem dohányzók védelme érdekében hozott törvényt, de nem mindenki önkéntes jogkövető, szankcionálni nehéz, hiszen nem lehet közterület-felügyelőt állítani minden játszótér mellé. A csikkeket többnyire nem akkor dobják el, amikor mások is látják.

Fiatalok a tettesek?

A Tószer téren bekerített játszótér van, megfigyelhetjük, hogy az anyukák még be is csukják maguk mögött az ajtót, hogy be ne jöjjenek az ebek, a kutyapiszoktól is védik a homokozót. A padon két nagymama ül, orvosi vizsgálatra jöttek ide a közeli kórházba, próbára tették az unoka türelmét, cserébe elhozták ide egy kicsit hintázni. Toronyból érkeztek, el kellett hozni a lánykát is, mert otthon most nincs, aki vigyázzon rá, a mamára van bízva, megy vele, ahova kell. A nagyi úgy véli, nem a kisgyerekesek dohányoznak a játszótéren, hanem esténként a fiatalok.

Bár tilos a dohányzás, rengeteg csikket találni

A hároméves Frida a Sugár úton lakó nagymamájával, Nagy Mártával jött, amíg békésen homokozik, lefényképezzük a közelében a csikkeket. (Az egész játszótéren összesen kilencet számlálunk.) A kislány a nővérével nyár derekán két hétig, az óvodakezdés előtt most már csak ő egy hétig van itt a mamánál, ezért mostanában többször jönnek ide délelőtt, délután is. Egyszer elmentek a Minerva lakótelepi játszótérre, de rájuk szóltak, hogy menjenek onnét, mert az magánterület. Nagy Márta cigizni soha senkit nem látott, ő is úgy gondolja, hogy a fiatalok dohányoznak a játszótereken sötétedés után.

Azokkal kéne eltakaríttatni a csikkeket, akik elszórják

A Paragvári és a Bem utca kereszteződésénél is van játszótér, ez nincs bekerítve, de tele van csikkekkel a padok környéke. Egy apukát szólítunk meg, Nyúl Lajost, aki két gyerekével érkezett: Dóra 6, Lali 11 éves. Itt laknak a tízemeletesben, általában az anyuka hozza le a gyerekeket játszani, az apuka most van itt másodszor, mert napközben ő mindig dolgozik. Az a véleménye, hogy mivel ki van írva, hogy tilos, meg kellene ezt érteni. Nyugdíjas nénik, bácsik szoktak ülni ezeken a padokon, de biztos nem ők szívják a cigarettát. Azokkal kéne eltakaríttatni a csikkeket, akik elszórják.

Megkérdeztük a játszótereket fenntartó Szombathelyi Parkfenntartási Kft. felelős kertészeti és műszaki vezetőjét, Steier-Hegedüs Esztert, milyen gyakran takarítják a játszótereket, kevesebb lett-e a csikk, mióta tilos a játszótereken dohányozni. Érkezett-e bejelentés, volt-e eljárás a játszótéri cigarettázás miatt?

– A játszótereken heti rendszerességgel van szemétszedés – válaszolta a műszaki vezető. – Tapasztalataink alapján sajnos nem csökkent a cigarettacsikkek száma a játszótéri dohányzás tilalmának bevezetése óta. Bár pontos mérőszámaink nincsenek se a korábbi, se a jelenlegi állapotokról. Azonban ez helyszínfüggő is. Egyes játszótereken egyáltalán nem találkozhatunk csikkekkel, másutt rendszeresen okoz problémát a dohányzás okozta szemetelés. Ez több mindentől függ, részben a játszóteret látogató felnőttek hozzáállásától; részben az adott játszótérnek az esti és éjszakai órákban történő, nem rendeltetésszerű használatától. Néhány esetben érkezett bejelentés irodánkhoz, melyeket továbbítottunk a szombathelyi közterület-felügyelethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában