minden a halról és a pecázásról szól

2018.08.10. 14:00

Volt, akinek már három perc is elég volt a fogáshoz a horgásztábor versenyén

Horgásztáborban kérdeztünk gyerekhorgászokat a szenvedélyükről, és azt is megtudtuk, hogy egy kezdő felszerelést már 15 ezer forintból össze lehet hozni.

Budai Dávid

Bekker Gábor a horgásztábor versenyén

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Ma ér véget a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének gyerekeknek szervezett hatnapos horgásztábora, ahol húsz gyerek egész nap pecázhatott. Mivel a horgászok döntő többsége már gyerekkorában a csalik, horgok, halak bűvkörébe kerül, kíváncsiak voltunk, kiből, hogyan lett horgász, és a halvisszaengedők, vagy a halelvivők csoportjába tartoznak-e.

Bekker Gábor a horgásztábor versenyén
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A gyakorlati tudnivalók elsajátításához a horgásztáboron túl, nagy segítség lehet, ha a családban, vagy baráti társaságban van horgász, aki bevezeti a pecás jelöltet a horgászat rejtelmeibe

– árulja el Puskás Norbert ügyvezető elnök. Mivel Magyarországon közel 444 ezer regisztrált horgász van, viszonylag könnyen találhatunk ismerősi körben pecást. Annak ellenére azonban, hogy gyakorlatilag minden 22. ember horgász Magyarországon, van, aki teljesen egyedül kerül a vizek közelébe. A tízéves Suhai Benedekkel is ez történt. Neki a családjából senki sem horgászik, mégis egy nap a Balatonnál kedvet kapott a halfogáshoz. Ugyan még csak három éve horgászik, és kezdetben egy zsebpecát lógatott csak, most viszont szákjában már ott úszkált a frissen fogott zsákmány, egy másfél kilós tükörponty. Ez a ponty megúszta a kalandot, méredzkedés után újra úszhatott, de egyszer egy harcsa, meg egy compó már a fazékban végezte – meséli Benedek, aki a halpucolást mindig magára vállalja.

Már hatévesen horgászott

Tőle pár méterrel ült a tóparton Becker Gábor, aki nyolc évvel ezelőtt, hatévesen kezdett el horgászni – mint elmesélte, neki édesapja is horgász. Elég jól megy neki, mivel a tábori versenyen mindössze három percre volt szüksége ahhoz, hogy fogjon egy kétkilós nyurgapontyot. Egyébként legnagyobb fogását is ennek a fajnak köszönheti, egyszer egy hatkilós példány akadt a horgára a Balatonon. Gábornak feltettük azt a provokatív kérdést is, amit minden vérbeli horgász értetlenül fogad, vagyis, hogy nem unalmas-e órák hosszat a vízparton ülni. Gábor szerint nem, de ő is leginkább társaságban szereti az úszót dobálni, mert ilyenkor van kivel beszélgetni. Amellett pedig, hogy horgászat közben az ember tud pihenni, a természet közelében is lehet, és abban a pillanatban, mikor ezt mondja – mintegy igazolva a kijelentést – egy pillangó száll a lábára. Mint megtudjuk, Gábor sokat horgászik a Balatonon, Révfülöp egy eldugott helyén, és néha bizony ő is hazaviszi a halat, amit megfog. A kisebb kárászok sorsa a paprikás, míg a pontyokból rántott hal szokott lenni. Néha rákfogással is próbálkozik a Gyöngyösben, ám ez még egyszer sem sikerült.

A tízéves Suhai Benedek három éve saját magától kezdett el horgászni. Ma már biztosan kezeli a hálót
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

De vajon mennyire drága szórakozás ez egy gyereknek? A szövetség elnöke szerint, egy kezdő felszerelést simán össze lehet hozni 15 ezer forintból. Annak, aki még soha nem horgászott, annak egy 4-5 méteres, úgynevezett spiccbot lehet a nyerő, a hozzátartozó kész szerelékekkel. Szükség van még merítő- és haltartó szákra, horogszabadítóra, vödörre, tartalék úszóra, horogra, damilra és csalira, meg etetőanyagra. A felszerelés mellett a legfontosabb alapokmány az állami horgászjegy és a területi jegy, amely nélkül a horgászat nem kezdhető meg, ezt minden szülőnek érdemes tudni. A szövetség vízterületein hatéves korig elegendő a kétszáz forintos állami jegy, és a gyerek horgászoknak 14 éves korig nem is kell állami horgászvizsga, de célszerű nekik és szüleiknek is áttanulmányozni az ingyenesen elérhető online horgászvizsga tananyagot, melyben a halfajok és a szabályok is részletesen megismerhetők. Az ifjúsági és felnőtt horgászoknak már állami horgászvizsgát kell tenni, amelynek díja 18 éves korig ezer forint. Megéri, hiszen Vas megyében a hazai 86 halfajból 50-60 biztosan megtalálható, így nagy a választék.

A horgászatra is vonatkoznak természetesen törvényi előíráson felül íratlan szabályok

– fi gyelmeztet Puskás Norbert. Ilyen, hogy minden tevékenységet úgy végzünk a vízparton, hogy az élővilág ne, vagy csak a lehető legkisebb mértékben sérüljön, és mindenki csak annyi halat vigyen haza, amennyi tényleg szükséges, a pecás a horgászhelyét érkezési sorrendben, csendben foglalja el, a horgászhelyet pedig a horgászat befejeztével tisztán hagyja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában