Több festék és kevesebb tapéta

2018.09.29. 11:30

A szürke ötven árnyalata a falon

Ahogy mi magunk megújulunk időnként, úgy lakásunkat, házunkat is igyekszünk újjávarázsolni. Ha meguntuk a régi falszínt, vagy elkel az újrafestés, a szivárvány minden árnyalata elénk tárul, csak tudjuk eldönteni, milyen hangulatot szeretnénk adni azokba a helyiségekbe, ahol napjainkat töltjük.

Nemes Judit

Fotó: Nagy Jácint

Festéket választani nem egyszerű, főleg, ha otthonunk legfontosabb helyiségeit szeretnénk megújítani: milyen legyen a fő szín, azon belül az árnyalat, egy vagy több színben gondolkodjunk-e. Varga Miklóst, az egyik sárvári festékbolt üzletvezető-helyettesét kérdeztük az idei trendekről, divatos beltéri faldekorolási lehetőségekről. A szakembertől megtudtuk, hogy trendi idén a szürke és annak minden tónusa – sokan kérik ezt a palettáról, nem idegenkednek tőle. Az ezüsttől kezdve a barnába hajlókig kérnek árnyalatokat, ám jellemzően a fiatalok, akik a szürke mellett a barna palettát részesítik most előnyben.

Fotó: Nagy Jácint

– Nem is csak egyféle szürkét vagy barnát választanak a fiatalabb vásárlók, hanem a főszín más árnyalatát is kérik ugyanabba a helyiségbe. Sokan kifejezetten sötétszürkével festenének ki egy egész lakrészt, tőlük ilyenkor részletesen megkérdezzük, hogy hány négyzetméteres helyiségbe tervezik, mekkorák az ablakok, mennyi fény jut a szobába – az összhatást kell figyelembe venni: kis alapterületnél kerülendők a túlzottan erős tónusok. Több színnél pedig azt ajánljuk, hogy a plafon mindig világos árnyalatú legyen, hogy ne nyomja össze a teret – tette hozzá a szakember.

Divatosnak számítanak a 20–40-es korosztálynál most azok a festékek, amelyek csillognak a fényben, díszítőelemként pedig a plafon vonalában elhelyezett díszlécek. Varga Miklós elmondta: tapasztalataik szerint az idősebbek jobban ragaszkodnak bizonyos színekhez, semhogy a trend alapján határozzanak a nappali vagy hálószoba faláról.

Ők alapvetően barna- és almazöld -pártiak – emelte ki a boltvezető-helyettes. A díszléc az 50– 60 éveseknél is jellemző választás, ahogy a tapéta-bordűr is. Ha már tapéta: a szakember szerint sokan alkalmazzák ezt is, azonban nem komplett szobát borítanak be vele, hanem egy-egy csíkot kérnek, amely illik a falszínhez, azonban nem olvad egybe vele. Varga Miklós elmondta azt is, hogy gyakran kérik a tanácsukat a megfelelő színek kiválasztásához és meg is fogadják azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában