Helyi érték lehet a közösség fejlesztője

2018.09.26. 07:00

Elindult a kosárfonó gyakorlati képzés is Pados Zoltán Gránátalma díjas kosárfonóval

Értékeink helyben vannak címmel mintaprojekt zajlik a településen. Ennek alapvető célja a helyi értéktár bizottság tevékenységének kiterjesztése az egész lakosságra, és ennek alapján közösségfejlesztési akciók elindítása.

Tersztyánszky Krisztina

Szilvási Júlia, Pados Zoltán kosárfonó tanítványa alkotás közben Fotó: Szendi Péter

Mindez jól hangzik, de hogy is lehet a múlt értékeit a közösség fejlődésének, jövőjének a szolgálatába állítani? A 419 lakosú falu polgárainak a projekt jóvoltából erre most több idejük van, alaposan feltérképezhetik a helyzetet és megtervezhetik a tennivalókat a helyiek és a civil szervezetek bevonásával. Egy lakossági felmérésen már túl vannak, most ennek értékelése zajlik. Időközben pedig már számos programot útjára indítottak „helyi érték” témában. Az eredményekről a hét végén szakmai napon számoltak be az érdeklődőknek.

A tavasszal indult minta­projekt fő lebonyolítói a település kulturális feladatait ellátó Együtt Bejcgyertyánosért Egyesület, valamint a fontos közösségi színtérként szereplő teleház. Lendvai Veronika közösségfejlesztő, a projekt vezetője elmondta: az alapvető cél a helyi társadalmi összefogás erősítése, a generációk közelebb hozása egymáshoz. Ezzel párhuzamosan zajlik az értékekkel kapcsolatos tárgyak, dokumentumok felkutatása, kiállítás készítése. A helyi nyilvánosságot a fiatalok közreműködésével, infokommunikációs eszközök segítségével kívánják megteremteni. Hosszú távon azzal számolnak, hogy a kézműves hagyomány továbbéltetése turisztikai vonz­erővé válhat, ami a település gazdasági, foglalkoztatási helyzetén is javíthatna.

Szilvási Júlia, Pados Zoltán kosárfonó tanítványa alkotás közben
Fotó: Szendi Péter

Bejcgyertyános számos rendezvénynek és műhelymunkának adott helyet az elmúlt hónapokban. Előadások hangzottak el hungarikumokról és helyi történelemről. A borosgazdáknak borversenyt szerveztek. A helyi értéktár bizottság már gyűjti egy kosárfonás-történeti kiállítás anyagát, és ezzel egy időben elindult a kosárfonó gyakorlati képzés is Pados Zoltán Gránát­alma díjas kosárfonó vezetésével. Az utóbbinak találó módon A múlt kosarába font jövő címet adták. Több alkalommal szerveztek településszépítő önkéntes napot, cikkek születtek a helyi újságba, és egy közösségi szolgálatos diák munkájával létrejött egy Facebook-oldal is a fiatalabb korosztály tájékoztatására. A nyár folyamán nagy érdeklődés mellett zajlott a helyismereti, régészeti tábor. Az elmúlt hónapok közelebb hozták a települést a szomszédos Kálddal, mivel mindkét település közigazgatási területe a megyei értéktárba felvett Farkas-erdővel határos. Ennek folytán a két falu helyi értéktár bizottságai kölcsönösen segítik egymást.

A mintaprogram októberi zárásáig még egy kiadvány és egy kisfilm is napvilágot lát. Remélhetőleg segítve más településeket is abban, hogy a feltárt és becsben tartott helyi értékeket hogyan állíthatják a közösségi élet és a gazdaság fejlődésének szolgálatába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában