Megkezdődik az új tanév

2018.09.01. 07:00

Majdnem tizenötezer iskolásnak csengetnek be hétfőn Szombathelyen

Ünnepélyesen megkezdődött a 2018/2019-es tanítási év Szombathelyen: a Nyitra Utcai Általános Iskolában rendezték a városi tanévnyitót tegnap, hétfőn pedig becsengetnek a megye összes általános és középiskolájában.

VN

A Nyitra Utcai Általános Iskolában 28 elsős kezdi meg a tanévet holnapután. Köszöntötte őket tegnap dr. Kalocsainé Magyar Éva intézményvezető és dr. Puskás Tivadar polgármester is

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Hétfőn 181 napos tanítási év kezdődik a városban 775 elsősnek először, az őszi szünetig 38 napot kell iskolába menni. „Szerbusz, iskola, itt vagyok!” – zengték kórusban az eddigi ovisok, mind a 28-an, akik hétfőtől a Nyitra Utcai Általános Iskola elsősei lesznek. Külön padsort kaptak az ünnepségen, legelöl ültek. Tágra nyílt szemmel figyelték a jövés-menést, és láthattak példaképeket is, hiszen itt, a városi tanévnyitón adták át az oklevelet annak az öt diáknak és felkészítőiknek, akik nemzetközi versenyeken képviselték iskolájukat, a várost, Magyarországot. Matematika-, kémia- és robotikasikert arattak az immár középiskolások. Ők is, az elsősök és minden diák lebarnulva, nyári emlékekkel érkezett a tanév „bemelegítésére”. Száradnak a levelek a fákon, hullottak az ünneplőbe öltözött diákok, szülők és tanárok köré. Egy viszont még virágzik közöttük: a szerencsefa – mutatta dr. Kalocsainé Magyar Éva intézményvezető. Az őszi cserje köszöntötte idén is a diákokat, talán szerencsét hoz a 2018/2019-es tanévre. Az intézményvezető bemutatta az öt új pedagógust. A 62 éves iskola működését eredményesség jellemzi.

– Az iskola lényege a gyermek és a pedagógus, aki nem csak tanít, nevel is

– mondta köszöntőjében dr. Kalocsainé Magyar Éva. Úgy fogalmazott, hogy minden tanév egy nagy utazás, minden megszeppent kis elsős felszabadult diák lesz. Az intézményvezető szólt a nyolcadikosokhoz is, akik a kicsikhez hasonló izgalommal kezdhetik utolsó általános iskolai évüket – a pályaválasztásban számíthatnak tanáraikra.

Velük, a Nyitra utcai diákokkal együtt 14 822 iskolás és 2703 óvodás kezdi a nevelési évet, 775 általános iskolás elsős ül a padokba, 1573 diák pedig középiskolát kezd – sorolta a számokat dr. Puskás Tivadar polgármester. Szombathelyen 69 köznevelési intézmény működik, azok között 19 általános és 19 középiskola, nyári intézményfelújításokra 111 millió forintot költött az önkormányzat – tette hozzá a polgármester. – Mindennap tanulunk valamit, amivel többek leszünk. Ehhez minden feltételt megkapnak a diákok – mondta dr. Puskás Tivadar. Beszélt az önkormányzat ösztöndíjprogramjairól és emlékeztetett, hogy ma már az első kilenc évfolyamon ingyenesek a tankönyvek a közoktatásban. A gyermekek teljesítménye a szülőkön is múlik – fogalmazott, és kiemelte, hogy 2018 a családok éve. Szólt a pedagógusokhoz is, akikre, mint mondta, legféltettebb kincsüket bízzák most a szülők.

 

tegnap már bekukkantottak tantermeikbe, majd hétfőn vehetik kézbe tankönyveiket, az első tanítási napon. Az ünnepélyes évnyitókat, több iskolában is a tankönyvosztással egybekötve, sokfelé a hétvégén tartják. A kollégiumokba, bentlakásos oktatási-nevelési intézményekbe vasárnap délután költöznek be a diákok. Hétfőn, szeptember 3-án reggel pedig a becsengetéssel megkezdődik az új tanév

Az utolsó tanítási nap 2019. június 14-én, pénteken lesz majd. Ez összesen 181 tanítási napot jelent – de természetesen a 2018/2019-es tanévben sem kell egyben ennyit iskolába menni. Az október 23-ai nemzeti ünnep miatt lesz az első, hétvégénél hosszabb „pihenő”, aztán október 27-én kezdődik és november 4-éig tart az őszi tanítási szünet. Addig 38 tanítási napon kell bizonyítani a lelkes és lehet, hogy kevésbé lelkes diákoknak és pedagógusaiknak. A tanítási év első féléve 2019. január 25-éig tart, aztán már szinte repül majd az idő a következő nyári vakációig.

A Nyitra Utcai Általános Iskolában 28 elsős kezdi meg a tanévet holnapután. Köszöntötte őket tegnap dr. Kalocsainé Magyar Éva intézményvezető és dr. Puskás Tivadar polgármester
is
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Szombathelyen még nem nyitotta meg a tanévet az Oktatási Hivatal. Az országban húsz helyszínen tartott, tart megyei szakmai tanévnyitó konferenciákat az Oktatási Hivatal, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Klebelsberg Központ és az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. Budapesten volt az első tanácskozás, a jövő kedden Zalaegerszegen és Győrben lesz, aztán Szombathely az utolsó, a huszadik állomás. Itt szeptember 6-án, csütörtökön rendezi a konferenciát a Zalaegerszegi Pedagógiai Oktatási Központ. Az ELTE SEK dísztermében mutatják be a tanév feladatait, a köznevelés főbb fejlesztéseit. Szeptember 5-éig lehet jelentkezni az őszi érettségire. Vas megyében a szombathelyi KDG-ben, valamint a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumában lesz vizsga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában