elkészült

2018.09.22. 07:00

Megújult a zsúpfedés a nagyrákosi Tájházon

A nyár végére teljes egészében elkészült a helyi zsúpfedeles Tájház új teteje.

Tersztyánszky Krisztina

Nagy Endre

Fotó: Kemencei Ilona

A kovácsműhelyhez tartozó volt szolgálati lakás a kilencvenes évek végén leégett, 2007-ben épült újra eredeti szépségében. A tornácos, zsúpfedeles házban, mely a műhellyel együtt műemlék, tájházat rendeztek be, melyet sok turista látogat. Nemrég azonban tönkrement a zsúpfedés, a tető a kéménynél beázott. A település 50 százalékban pályázati támogatást nyert az 5,2 millió forintos felújításhoz, az összeg felét saját erőből kellett állnia az önkormányzatnak. Meg is kezdték a munkát júniusban, akik azonban a Völgyhídi Vásáron jártak, azt láthatták, hogy a tető csak fele részben készült el.

Nagy Endre
Fotó: Kemencei Ilona

- Egy vasi termelőtől szerezzük be az alapanyagot, és a 2017-es termésű rozsszalmából csak ennyire futotta, – tájékoztatott Némethné Baksa Eszter polgármester. – A legsürgősebb részt fedtük újra először, ahol beázott a tető. A másik felével meg kellett várnunk az idei termést, így is elkészült a munka az augusztus végi határidőre.

A hét végi Tökfesztiválon már újra teljes szépségében látogatható a Tájház Nagyrákoson, a völgyhíd tövében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában