Szakértőket hallgattak meg

2018.09.28. 15:36

„Nem én okoztam az őrnagy úr halálát”

Nem emlékszik tisztán, mert nem volt teljesen magánál, de biztos abban, hogy véletlen, baráti tűz okozta az őrnagy halálát – ezt mondta a pénteken tartott, harmadik tárgyaláson az idős férfi, akit egy rendőr megölésével vádol az ügyészség. Szakértőket hallgatott meg dr. Varga Roland tanácsa a Szombathelyi törvényszéken. 

Vas Népe

Elmondta, most hogyan emlékszik a csaknem két évvel ezelőtt történtekre a vádlott – így kezdődött a bőnyi emberöléssel vádolt idős férfi harmadik tárgyalása a Szombathelyi Törvényszéken. Ezúttal azt mondta: a rendőri felszólításnak eleget téve le akarta tenni a fegyverét a padlóra, amikor felkapcsolódott a villany és fájdalmat érzett, akkor lőtték meg. Utána nem volt teljesen magánál, másra nem emlékszik. Az első, a kórházban tett vallomásánál szerinte nem volt tiszta a tudata, azt visszavonatnák az ügyvédei. Kijelentette: „Nem én okoztam az őrnagy úr halálát”. Aztán azt is mondta: „Célba lőttek rám, aztán elfutottak”.

Az igazságügyi orvosszakértők meghallgatásával folytatódott a tárgyalás. Elhangzott: fulladás okozta a rendőr halálát, de ha nem fulladt volna meg, akkor sem élte volna túl a 60-70 centiméterről kapott fejlövést. A szakértők leszögezték: az orvosszakértői véleményből nem lehet megállapítani, hogy pontosan milyen fegyver okozta a halálos sérülést. A fegyverszakértő elmondta: kilenc lövést adtak le két szolgálati fegyverből, három lövést pedig a gépkarabélyból. Az őrnagyot ért lövés átment a fején, a kiszakított csontszilánkok mintegy másodlagos lövedékként az ajtó mögé jutottak – ez az egyik érv, amellyel magyarázták a szakértők, hogy nem rendőri fegyver találta el az őrnagyot. A másik a lövedék nyoma: a lelőtt rendőr baseballsapkáján ütött lyuk mérete. A vádlott ügyvédei a tárgyalóteremben, helyben kértek szakértői véleményt egy másik, kétszer átlőtt baseballsapkáról: döntse el a szakértő, melyik lyukat milyen fegyver okozta. A méret alapján válaszolt a szakértő, akkor a korom hiányát említették a védők a rendőr sapkáján. A vádlott többször is hozzászólt, kérdéseket intézett a szakértőkhöz. Szerinte az egyik rendőr fegyveréből kilőtt golyón volt csak vérnyom, az ő lövedékén nem. Az előbbit cáfolta az ügyész, az utóbbihoz megjegyezte a fegyverszakértő: több tárgyon is áthaladt a lövedék, fába ékelődve állt meg, az mintegy „letisztította”.

 

A vádlott elismételte: teljesen biztos abban, hogy nem ő, hanem véletlen, baráti tűz okozta az őrnagy halálát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában