Még Bölcskéről is jöttek túrázni

2018.09.11. 17:30

Összekovácsol az élmény: több mint százan barangolták be idén a Hegyhátat

Tíz, húsz, harminc és ötven kilométeres távokon indulhattak el idén is a Hegyhát őszi túrájára jelentkezők. A programot a Vasvári Természetjáró Szakosztály szervezte. A 95 éves túrázó idén csak fogadta a kirándulókat, akik között volt, aki hajnali kettőkor indult Vasvárra.

Pogács Mónika

Az 5.b-ből néhányan a túra végén: Hubay Kinga osztályát vitte el túrázni

Fotó: Pogács Mónika

VKellemes, napsütéses, nyarat idéző időben barangolhatták be a térséget a túrázók, összesen 114-en. A legtöbben, 41-en a húsz kilométeres távot választották, 37-en a harmincas, harmincan pedig a tíz kilométeres túrán indultak el.

Az 5.b-ből néhányan a túra végén: Hubay Kinga osztályát vitte el túrázni
Fotó: Pogács Mónika

– Idén az ötvenes távra hatan vállalkoztak, bár a korábbi években ez a szám ennek többszöröse volt már – tájékoztatott Bősze Barnabásné, a természetjáró szakosztály aktív tagja, a túra egyik szervezője. Az állomásokon alma, pogácsa, müzliszelet, must és a Hegyhát számos más finomsága várta a gyaloglókat. – Aki ide csak egy pici hátizsákkal érkezik, az sem marad sem éhes, sem szomjas, ez biztos – utalt büszkén a vasváriak és a hegyhátiak vendégszeretetére Bősze Barnabásné, aki nagy mestere a túrázók által egyik legkedveltebb étel elkészítésének, a speciális zsíros kenyérnek. – Nagyon szeretik, mindig kérdezik a receptet, pedig semmi különös nincs benne. A sülthús-zsíros, libazsíros kenyérre feltétként reszelt vöröshagyma kerül, olívaolajjal, ételízesítővel spékeljük meg – árulta el a titkot. És bemutatta a mindenkori legidősebb túrázót: – Varga Jenő, a mi Jenő bácsink tartja a rekordot 95 évesen. Ma is részt vesz az egyik ellenőrző pontunkon a túrázók fogadásában – mondta. Éppen a legtávolabbról érkezőkről kérdeztem volna a szervezőt, amikor Hídvégi Zoltán gyalogolt be a célba fiával, Armanddal. – Mi Bölcskéről jöttünk, az Vasvártól csaknem háromszáz kilométerre van. Hajnali kettő órakor indultunk autóval, túratársaink, egy házaspár ugyanis az ötvenes távon gyalogol – mesélte a túrázó. A távolságot tekintve ők érkezhettek legmesszebbről, bár budapesti, kaposvári, pécsi nevezők is voltak a megyéből érkező túrázók mellett. Hidvégi Zoltán azt hangsúlyozta: nagyon szépnek tartják ezt a környéket, ezért jönnek rendszeresen, szívük ügyévé vált.

– Lelkileg feldobja az embert az, hogy a természetben van, nagyon szeretünk a Kárpát-medence turistája útvonalon is kirándulni

– mondta Zoltán, aki azt is elújságolta: Armand fia tavaly ezüstérmes lett az országos, Az év teljesítménytúrázója versenyen. Közben egy vasvári különítmény, az általános iskola 5.b osztálya is célba ért, tele élményekkel. – A tíz kilométeres távon indultuk el osztályommal. A gyerekek testvérei és szülők is csatlakoztak a csapatunkhoz, nagyon jó délelőttünk volt – mesélte Hubay Kinga tanárnő, aki osztályfőnökként jó közösség-összekovácsolónak, testnevelő tanárként pedig kiváló sportolási alkalomnak tekintette a túrázást. – Sok kisállattal találkoztunk, kézbe vehették, megismerhették őket, növényeket tanulmányoztunk, vadkörtével célba dobtunk, árkot ugrottunk. Jó kis napunk volt – mondta még el a testnevelő tanár, akinek kisfia, Tavasz Huba is csatlakozott a csapathoz. Ő egy réten talált sáskáról és a magaslesen látott darázsfészekről mesélt. Szente Barbara azt újságolta: láttak vízisik-

lót és egy cickányt is, no meg szarvasnyomokat. PM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában