Közlemény

2018.10.10. 16:25

A fertőtlenítőszer lehetett a tömeges megbetegedés okozója – Az étkeztető cég szerint nem ételmérgezés történt, hanem vírusfertőzés

Az Elamen Zrt. közleményében azt állítja, nem hígították fel a fertőtlenítőszereket.

Budai Dávid

– A sajtóban a napokban megjelent téves információkkal ellentétben nem ételmérgezés, hanem vírusfertőzés okozta a megbetegedéseket – áll az Elamen Zrt. szerda délután szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében, amely kitér arra is, hogy a konyhában használt fertőtlenítőszereket a hatóság bontatlan, gyári csomagolásban vitte el bevizsgálásra, abban a formában, ahogy használták. Mint írják, annak hígítása a zártrendszerű, gyári adagolóautomatika miatt fizikailag is lehetetlen. A termékek megfelelősége a cégtől független, abban felelőssége a forgalmazónak és a termék kereskedelmi forgalomba hozatalának engedélyeztetőjének van. A szóban forgó vegyszertételek használatát a cég azonnal be is szüntette.

Kedden megjelent sajtóhírek arról számoltak be, hogy bár a Nébih vizsgálata még nem zárult le, annyi már tudható, hogy a főzőkonyhán használt fertőtlenítőszerek nem voltak elég hatékonyak.

Mint ismert, a két héttel ezelőtt kitört – négy szombathelyi iskolát érintő – járványban összesen 338-an betegedtek meg, közülük ketten kerültek kórházba enyhe kiszáradás tüneteivel. Az Elamen Zrt. a tömeges rosszullétek hírére azonnal lezárta az Orlay főzőkonyhát – ami hétfő óta újra üzemel – a hatóságok pedig elkezdték kivizsgálni, hogy mi történhetett. A múlt héten kiderült, calicivírus okozta a tüneteket, és időközben a rendőrség is nyomozni kezdett, ők foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával vizsgálják a megbetegedések körülményeit.

Fotó: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában