A lakóépülethez szertár és garázs is tartozik

2018.10.14. 07:00

A modern tűzoltólak Kőszegen

Nemrég adták át Kőszegen az új tűzoltólak­tanyát: a hatszáz négyzetméteres lakóépülethez szertár és garázs is tartozik. Azonban nemcsak az önkéntes tűzoltók otthonaként funkcionál majd, hanem közösségi térként rendezvények helyszíne is lesz.

Nemes Judit

Tavaly ősszel láttak neki az új laktanyaépület megépítésének Kőszeg belvárosában. Összesen 186 millió forintból készült el a lakóépületből, szertárból, garázsból álló együttes, amely még bútorozatlan, a jövő hónapban azonban várhatóan minden a helyére kerül.

Seper András tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese és Schwa­hofer Károly, a Kőszegi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság vezetője fogadott minket az épületnél. Legutóbb az avatón jártunk a helyszínen, azóta egy betonból készített, festett Szent Flórián-szobor került a kapu közelébe, amelyet Erdélyből kapott a laktanya – mutatta nekünk büszkén a parancsnok. Seper András pedig elmondta: a régi épületben 1868 óta működik a tűzoltóság, a technikai megújítás és a létszámnövekedés miatt vált szükségessé a nagyobb tér: közgyűléseiket nem tudták a klubhelyiségben megtartani, valamint a nagyobb gépkocsifecskendők sem fértek be a garázsba. Az új épületnek ezután helyet kellett keresniük, ám továbbra is a centrumban szerettek volna maradni, hogy az önkéntesek riasztás esetén időben be tudjanak érni és nyolc percen belül kivonulhassanak a helyszínre. Az igazgatóhelyettes azt mondta, hogy a kivitelezési lehetőségekre kevés opció mutatkozott: tervváltozat készült arra, hogy a mentőkkel költöznek egy fedél alá, továbbá a városszéli telkek bizonyultak választási lehetőségnek. Végül a Liszt Ferenc és a Táncsics Mihály utca kereszteződésében kezdhették meg a kivitelezési munkákat 2017 októberében. A tervezésnél fő szempont volt, hogy nagy létszámú önkéntes tűzoltóságnak ad otthont az építmény, valamint mindenképpen szerettek volna közösségi teret kialakíttatni benne, hogy a születésnapokat, családi rendezvényeket és hölgyklubok, egyéb szervezetek programjait, üléseit el tudják helyezni – mondta el az igazgatóhelyettes.

Fotó: Szendi Péter

A beruházás megkezdésekor a szerállások már elkészültek egy korábbi tervnek köszönhetően, most azonban fel tudták újítani azokat és melléjük húzták fel a háromszáz négyzetméter alapterületű, kétszintes főépületet. A lakórész bejáratától jobbra alakították ki az állandó ügyeletet, itt fogadja a riasztásokat a tizenkét órás váltásban dolgozó hat kollégájuk. Az ügyeleti szobához tartozik vizesblokk: mosdó és tusoló, továbbá egy minikonyha. A bejárattal szemben irodát és öltözőt rendeztek be – ez utóbbi csatlakozik a szertárhoz, itt veszik fel a lánglovagok a védőfelszereléseket, innen egy kis folyosón – amire újabb vizesblokkok nyílnak – a járműhöz jutnak.

Az öltözőből lehet kijutni a teraszra: a parancsnokok elmondása alapján grillezésre alkalmas részt szeretnének kialakíttatni a jövőben, csatlakozva a közösségi terekhez. Visszatérve a főépület bejáratához, jobbra helyezték el az emeletre vezető lépcső alatt a takarítóeszközök, takarítószerek számára a tárolóhelyiséget. A lépcsőházat kétszárnyú üvegajtóval választották el a tűzoltók bázishelyiségeitől, hogy rendezvények esetén a zajt valamelyest csökkentsék a térfelek között – számolt be róla Schwahofer Károly. Megtudtuk azt is, hogy a felső részbe – ami közösségi helyszín is egyben – nem terveztettek elválasztó elemeket: egy légtérbe kerül a még kialakításra váró konyharész és az oktatóklub, csak a mosdókat szeparálták el. Az egész belső teret színvilág szempontjából fehérek és szürkék jellemzik: világos falak, szürkés hideg- és melegburkolat.

Kellő megvilágítást kap az ablakokon keresztül minden lakótér, sötétedést követően nagyméretű mennyezeti lámpák világítják be a szobákat. Udvarra nyílnak az egyéb funkciókat betöltő helyiségek: kompresszorház, tárolók és a garázs, amelyet a régi tervekhez képest az udvar irányában kibővítettek. Seper Andrástól megtudtuk, hogy a hozzáépítésre azért volt szükség, mivel a modernebb magasból mentő járművek nem fértek volna be. A garázsban most őriznek egy muzeális darabnak számító, 1800-as években gyártott gépezetes létrát, amely az 1900-as években került a kőszegi tűzoltókhoz – igazi ereklyéje a lánglovagoknak. Kint a szabadban a parkosítást befejezték, kolléganőik pedig továbbgondolták a víztároló fölötti rész csinosítását: sziklakertet álmodtak rá. Az új laktanyának már nem kell sokáig várnia a lakóira: november közepétől élettel telnek meg falai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!