A lakóépülethez szertár és garázs is tartozik

2018.10.14. 07:00

A modern tűzoltólak Kőszegen

Nemrég adták át Kőszegen az új tűzoltólak­tanyát: a hatszáz négyzetméteres lakóépülethez szertár és garázs is tartozik. Azonban nemcsak az önkéntes tűzoltók otthonaként funkcionál majd, hanem közösségi térként rendezvények helyszíne is lesz.

Nemes Judit

Fotó: Szendi Péter

Tavaly ősszel láttak neki az új laktanyaépület megépítésének Kőszeg belvárosában. Összesen 186 millió forintból készült el a lakóépületből, szertárból, garázsból álló együttes, amely még bútorozatlan, a jövő hónapban azonban várhatóan minden a helyére kerül.

Seper András tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese és Schwa­hofer Károly, a Kőszegi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság vezetője fogadott minket az épületnél. Legutóbb az avatón jártunk a helyszínen, azóta egy betonból készített, festett Szent Flórián-szobor került a kapu közelébe, amelyet Erdélyből kapott a laktanya – mutatta nekünk büszkén a parancsnok. Seper András pedig elmondta: a régi épületben 1868 óta működik a tűzoltóság, a technikai megújítás és a létszámnövekedés miatt vált szükségessé a nagyobb tér: közgyűléseiket nem tudták a klubhelyiségben megtartani, valamint a nagyobb gépkocsifecskendők sem fértek be a garázsba. Az új épületnek ezután helyet kellett keresniük, ám továbbra is a centrumban szerettek volna maradni, hogy az önkéntesek riasztás esetén időben be tudjanak érni és nyolc percen belül kivonulhassanak a helyszínre. Az igazgatóhelyettes azt mondta, hogy a kivitelezési lehetőségekre kevés opció mutatkozott: tervváltozat készült arra, hogy a mentőkkel költöznek egy fedél alá, továbbá a városszéli telkek bizonyultak választási lehetőségnek. Végül a Liszt Ferenc és a Táncsics Mihály utca kereszteződésében kezdhették meg a kivitelezési munkákat 2017 októberében. A tervezésnél fő szempont volt, hogy nagy létszámú önkéntes tűzoltóságnak ad otthont az építmény, valamint mindenképpen szerettek volna közösségi teret kialakíttatni benne, hogy a születésnapokat, családi rendezvényeket és hölgyklubok, egyéb szervezetek programjait, üléseit el tudják helyezni – mondta el az igazgatóhelyettes.

Fotó: Szendi Péter

A beruházás megkezdésekor a szerállások már elkészültek egy korábbi tervnek köszönhetően, most azonban fel tudták újítani azokat és melléjük húzták fel a háromszáz négyzetméter alapterületű, kétszintes főépületet. A lakórész bejáratától jobbra alakították ki az állandó ügyeletet, itt fogadja a riasztásokat a tizenkét órás váltásban dolgozó hat kollégájuk. Az ügyeleti szobához tartozik vizesblokk: mosdó és tusoló, továbbá egy minikonyha. A bejárattal szemben irodát és öltözőt rendeztek be – ez utóbbi csatlakozik a szertárhoz, itt veszik fel a lánglovagok a védőfelszereléseket, innen egy kis folyosón – amire újabb vizesblokkok nyílnak – a járműhöz jutnak.

Az öltözőből lehet kijutni a teraszra: a parancsnokok elmondása alapján grillezésre alkalmas részt szeretnének kialakíttatni a jövőben, csatlakozva a közösségi terekhez. Visszatérve a főépület bejáratához, jobbra helyezték el az emeletre vezető lépcső alatt a takarítóeszközök, takarítószerek számára a tárolóhelyiséget. A lépcsőházat kétszárnyú üvegajtóval választották el a tűzoltók bázishelyiségeitől, hogy rendezvények esetén a zajt valamelyest csökkentsék a térfelek között – számolt be róla Schwahofer Károly. Megtudtuk azt is, hogy a felső részbe – ami közösségi helyszín is egyben – nem terveztettek elválasztó elemeket: egy légtérbe kerül a még kialakításra váró konyharész és az oktatóklub, csak a mosdókat szeparálták el. Az egész belső teret színvilág szempontjából fehérek és szürkék jellemzik: világos falak, szürkés hideg- és melegburkolat.

Kellő megvilágítást kap az ablakokon keresztül minden lakótér, sötétedést követően nagyméretű mennyezeti lámpák világítják be a szobákat. Udvarra nyílnak az egyéb funkciókat betöltő helyiségek: kompresszorház, tárolók és a garázs, amelyet a régi tervekhez képest az udvar irányában kibővítettek. Seper Andrástól megtudtuk, hogy a hozzáépítésre azért volt szükség, mivel a modernebb magasból mentő járművek nem fértek volna be. A garázsban most őriznek egy muzeális darabnak számító, 1800-as években gyártott gépezetes létrát, amely az 1900-as években került a kőszegi tűzoltókhoz – igazi ereklyéje a lánglovagoknak. Kint a szabadban a parkosítást befejezték, kolléganőik pedig továbbgondolták a víztároló fölötti rész csinosítását: sziklakertet álmodtak rá. Az új laktanyának már nem kell sokáig várnia a lakóira: november közepétől élettel telnek meg falai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában