Díjazták a FÉHE foglalkoztatási részlegét

2018.10.05. 07:00

A második legszebb stand – Ajándéktárgyak hajléktalanoktól

A második legszebb stand díját nyerte el a szombathelyi Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. (FÉHE) foglalkoztatási részlege a budapesti Millenáris Parkban megrendezett 4. Országos Közfoglalkoztatási Kiállításon.

Tersztyánszky Krisztina

Szamosfalvi András az ottjártunkkor elkészült hűtőmágnest mutatja

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Egyedi, gravírozott ajándéktárgyaikkal felhívták magukra a fi gyelmet, hiszen a legtöbb kiállító mezőgazdasági terményeket, abból készült árukat mutatott be. Szombathelyen az önkormányzat megbízásából a FÉHE Kft. végzi a közfoglalkoztatás koordinálását. Szerencsés ez a „házasság”, hiszen a hatvan közfoglalkoztatottnak mintegy háromnegyede a hajléktalanok közül kerül ki. Egy részük közterületeket gondoz vagy szemetet szed a városban, míg másoknak olyan, könnyű fi zikai munkát kerestek, amit egészségügyi problémáik mellett is el tudnak végezni. Elsőként, 2016-ban a brikettáló üzem kezdte meg működését, a most sikert arató gravírozó műhely pedig tavaly indult a járási START mintaprogramban. – Beszereztünk egy lézergravírozógépet, amivel fára, fémre, műanyagra egyaránt fel lehet vinni a mintát – tudjuk meg Németh Klára ügyvezető igazgatótól. – A szövegeket, ábrákat egy csoport tervezi, majd betanított munkás végzi a tulajdonképpeni gravírozást.

Szamosfalvi András az ottjártunkkor elkészült hűtőmágnest mutatja
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A közfoglalkoztatásért Balassa Imre felelős, aki nagy empátiával és kreativitással végzi feladatát. A műhelyben ottjártunkkor éppen Szamosfalvi András kezelte a gépet: nagy precizitás, odafi gyelés kell hozzá. – Augusztus közepe óta dolgozom itt, korábban csak „feketén” tudtam munkát vállalni – mondja. – Örülök, mert itt nyugalmas, tiszta környezetben dolgozhatok, és látom a munkám értelmét. A műhelyből egyedi ajándékdobozok, falitáblák, ovis jelek, bortartók, képkeretek kerülnek ki. Sokat közülük a szociális foglalkoztatóban igényes kézi festéssel díszítenek. A dísztárgyak vagy intézményi megrendelésre készülnek, vagy az ajándékboltjukba kerülnek. Az ott kapható termékek mindegyike magán viselheti a Segítő vásárlás védjegyet, a bevételt a társaság a hajléktalanok ellátásába forgatja vissza. Az önkormányzattól térítésmentesen használatba kapott bolthelyiséget is közfoglalkoztatottak varázsolták otthonossá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában