Natura 2000

2018.10.24. 10:00

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága a gazdákat is bevonja a tervkészítésbe

A gazdálkodók bevonásával készíti az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága a Natura 2000 terület fenntartási tervét. Az előkészítés most zajlik.

Nemes Judit

Kutatócsoport mérte fel a terület állapotát Fotó: Őrségi Nemzeti Park

Javában tart az Őrség Natura 2000 terület fenntartási tervének az elkészítése; a 44 ezer hektáros területen a gyepekre fókuszálnak most a szakemberek. Dr. Szentirmai István természetmegőrzési osztályvezető elmondta: a tervet a gazdálkodók bevonásával készítik, fontosnak tartják, hogy társadalmi részvétellel történjen a tervezés. Hozzátette: megbíztak egy kutatócsoportot, amely felmérte a gazdálkodók és az igazgatóság véleményét a gyepekről, gyepkezelésről. Az osztályvezető úgy fogalmazott: a fórum arról szólt, hogy hivatalosan is elindítsák a tervezést. Szentirmai István itt mutatta be a tervezési folyamatot, majd Kovács-Mesterházy Zoltán területkezelési osztályvezető beszélt az igazgatóság gazdálkodásának céljairól. A harmadik előadásban Kovács Eszter és Kalóczkai Ágnes gazdalátogatásaik eredményéről számoltak be: úgy tapasztalták, a gazdák a gyepek állapotát részben a klímaváltozás, részben a trágyázás tiltása miatt romlónak érzik, valamint a szabályok közérthetőségét kifogásolták. Dr. Szépligeti Mátyás botanikai szakfelügyelő az előírások mögötti természetvédelmi célokról beszélt. Zárásként elhangzott: áprilisban egy újabb fórumon a gazdaságokban megvalósult eredményeket mutatják be.

Kutatócsoport mérte fel a terület állapotát Fotó: Őrségi Nemzeti Park

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában