négy iskolát érintett

2018.10.03. 16:50

Calicivírus okozta a tömeges megbetegedéseket Szombathelyen  

A laboratóriumi vizsgálat a calicivírus jelenlétét bizonyította, és a gyerekek tünetei is ezt támasztják alá.

Budai Dávid

Fotó: pixabay.com

A Vas Megyei Kormányhivatal ma délután elküldött tájékoztatója szerint a múlt héten kitört – négy szombathelyi iskolát érintő – járványban összesen 338-an betegedtek meg. A betegség viszonylag gyors lefolyású volt, enyhe gyomor-bélrendszeri tünetekkel járt, kórházba két beteg tanuló került enyhe kiszáradás tüneteivel. A 115 betegtől érkezett székletminta laboratóriumi vizsgálata során 32 mintából calicivírust mutattak ki, 41 mintát pedig még vizsgálnak. A tájékoztató szerint, a klinikai tünetek és a kórlefolyás is a laboratóriumilag igazolt kórokozó által okozott betegségre jellemző.

Ahogyan múlt héten beszámoltunk róla, négy szombathelyi általános iskolában több száz diák kapott el hányással és hasmenéssel járó betegséget. A vizsgálat befejezéséig bezárták azt a konyhát, ahonnan az ételmérgezés elindulhatott. Az étkeztető cég szerint, azonban akár a víz is okozhatta a gondot. Biztosat azonban csak a NÉBIH főzőkonyhai élelmiszerekből, alapanyagokból, tisztító- és fertőtlenítőszerekből, konyhai felületekről vett minták laboratóriumi vizsgálatának végeztével lehet mondani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában