egy év

2018.10.03. 11:30

Kész a szalafői kilátó, neve is lesz nemsokára

Újabb látnivalóval gazdagodott a település: nyáron elkészült a kilátó a Felsőszeren.

Nemes Judit

Lugosi Arnold polgármester mutatja a haranglábra emlékeztető kilátót

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Egy évnyi előkészítés után kezdhették a munkát a felsőszeri domboldalon. Lugosi Arnold polgármestertől megtudtuk, nemcsak az engedélyezési folyamat tett ki hosszabb időt, megfelelő helyet kellett keresniük a kilátó építésére. Nehezítette a döntést, hogy a község beerdősödött, csak kilátási pontok vannak, végül Felsőszer mellett döntöttek, onnan a hétből öt szer látható.

A kivitelezéssel gyorsan elkészültek, két hónap alatt „tető alá hozták”.

Lugosi Arnold polgármester mutatja a haranglábra emlékeztető kilátót
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A Baranya megyei művész, Milkovics Jenő keze munkáját dicséri az alkotás. A fafaragónak nem ez az első megbízása Szalafőn, életfát, temetőkaput, kültéri műtárgyakat, szobrokat készített a falu számára. A tervezésénél azt kérték tőle, hogy a kilátó passzoljon a település összképéhez, emlékeztessen a pityerszeri kástura, vagy haranglábhoz hasonló létesítményt alkosson – végül ez utóbbit valósították meg. A környezetét szeretnék rendbe tenni, később fejleszteni: faragott őrálló katonákat állítani a feljárathoz, és szalonnasütő hely is szerepel a tervekben. Jelenleg egy, a szalafői, őrségi szerekről szóló leíráson dolgoznak, amely megjelenik majd információs táblákon, és az ide érkezőknek interaktív, tájékoztató eszközökkel is készülnek. Az építményt várhatóan elhelyezkedése kapcsán keresztelik el: a helyszín, a Felsőszer alja a Zala patak völgyétől néhány száz méterre található, ezt a részt Kömpének hívják a helyiek, így Kömpei-kilátó vagy Kömpei-torony lehet a befutó a névadásnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában