Összhangban az iskola oktatási tervével

2018.10.25. 07:00

Működő gazdaságot akar létrehozni a vépi lovarda új bérlője

Már van három birka, a baromfiudvarban tyúkok, hat ló, és nemsokára érkeznek a kecskék. Nem kizárt, hogy lesz malac is, amit decemberben feldolgoznak – működő gazdaságot akar létrehozni a lovarda új bérlője, Farkas Gábor.

Tóth Kata

Farkas Gábor az egyik iskolalóval

Fotó: Tóth Kata

Korábban vállalkozó volt, mellette hobbiból lovakat tartott Vépen Farkas Gábor, aki május óta bérlője az AM DASZK Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája kezelésében lévő, állami tulajdonú területnek. Azt mondja, egymásra találtak a középiskola és az ő elképzelései, igényei: régóta szeretett volna állatokat – tyúkot, malacot, birkát – tartani, az iskola pedig újra évközi és nyári gyakorlati helynek szánja a telepet, ahová már most is járnak ki gazdatanulók. Hollósi Éva igazgató megerősítette: a leendő működő gazdaság, „farm” létrehozásával, többféle háziállat gondozásával új gyakorlati képzés valósulhat meg az iskola oktatási tervére építkezve.

Arra is lesz lehetőség, hogy a mezőgazdaságigép-szerelést tanuló diákok helyben gyakorolják, tanulják a gépek, berendezések javítását oktatói felügyelettel – ezt is szerződésben rögzítették a középiskolával.

A nyár felújítással telt: a szükséges fertőtlenítéssel, újrafestéssel, központi fűtést szereltek be, megújult a melegedőrész, ablakokat, ajtókat cseréltek, az infrastrukturális fejlesztésen kívül a boxok padlózatának minősége is javult: agyaggal töltötték fel és ledöngölték. Lassan kezdődik a régi istállók felújítása – az egyiknek a szél leszedte a tetejét, arra palát hozatott a bérlő. Fontos, hogy jó állapotban legyenek, mert a lovak takarmányát, a bálákat ott tartja.

Farkas Gábor az egyik iskolalóval
Fotó: Tóth Kata

Megszépült az udvari rész is: szabvány versenypályákat alakítottak ki. A nagyobbik egy fogathajtó, a kisebbik díjugratáshoz való, körben pedig nagy galopp-pálya létesült, és van futószáras rész is, azt most töltik fel egy speciális anyaggal.

Az istállóépület mögött legelők vannak, azokat is rendbe tették: a kavicsot, téglát, törmeléket eltakarították, a fűnyírás, műtrágyázás után használhatók lettek.

Farkas Gábornak régi álma valósul meg a gazdaság létrehozásával Azt mondja, hosszú távra tervez: vállalta például, hogy évente egy versenyt rendeznek a pályán. Október 27-én, szombaton Első vépi lovasnapok elnevezéssel tartják az első fogathajtó versenyt tizenegy fogat részvételével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában