okosak a háziállatok és idomíthatóak

2018.10.11. 10:00

Mutatványos kecskék és malacok

A háziállatok is idomíthatók: a szamarak rendezetten futnak körbe a manézsban, a coca addig áll az emelvényen, ameddig kell, a kecske két lábon jár, ha megkérik rá, igaz, csak németül ért. Ezt láttuk a Magyar Nemzeti Cirkuszban, s hátramentünk az udvarba a kulissza­titkok iránt érdeklődni. Ki­derült például, a cirkuszi kecske „németül beszél”.

Merklin Tímea

Ifj. Richter József igazgató németül szól a kecskéhez –ez az idomítás nyelve. És gyakran jár a jutalomfalat is: mert megérdemli

Fotó: Unger Tamás

A szombathelyi Sportligetben átmenetileg felállított óriássátor mögött ifj. Richter József szívesen megmutatta, hogyan beszélget a kecskével, hogy hajlandó legyen két lábra állni és járni. Ráadásul – bármilyen meglepő – németül szólt hozzá, arra hallgat a kecske. Megtapasztaltuk – tényleg hallgat.

Ifj. Richter József igazgató németül szól a kecskéhez –ez az idomítás nyelve. És gyakran jár a jutalomfalat is: mert megérdemli
Fotó: Unger Tamás

 

– Nincs semmi különös titok. Pozitív élményekkel és jutalomfalatokkal idomíthatók a háziállatok is, mint a vadak – mondta a cirkuszigazgató, akinek a specialitása egyébként a ló-, a zsiráf- és a zebraidomítás.

– Répát, cukrot, kenyeret, almát, banánt kapnak az állatok jutalomként, ezeket minden növényevő állat szereti.

Fotó: Unger Tamás

Ifj. Richter József végezetül hozzátette:

– Tudom, kívülállóként furcsa lehet ezzel találkozni elsőre, hiszen mi megszoktuk, hogy sertést többnyire a tányérunkon látunk megsütve, panírozva, szeletekben, nem pedig cirkuszban fellépni. De az egészen biztos, hogy a mi okos disznóink sosem fogják a tányérban végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában