Torlódások városa lettünk

2018.10.18. 07:00

Nem ekkora forgalomra tervezték az úthálózatot, sokszor van dugó Szombathelyen

Egyre többen panaszkodnak a szombathelyi közlekedési helyzetre. A forgalom néhol tényleg hatalmas, a szombathelyi közgyűlés is tárgyal hamarosan a témáról.

Lakosi Gabriella

Fotó: pixabay.com

A reggeli és a délutáni csúcsforgalom szinte megbénítja a várost. Különösen az iskolák környékén van nagy forgalom, vannak olyan helyek a megyeszékhelyen, ahol csak lépésben tud haladni ilyenkor a kocsisor. Ennek az egyik oka az, hogy a városban öt év alatt több mint négy és fél ezerrel lett több az autó. Csaknem 40 ezer szombathelyinek van már kocsija. De a környéken élők és az ingázók is használják a város úthálózatát, az pedig nem ekkora forgalomra lett tervezve.

A gazdasági és városstratégia bizottság előterjesztése szerint az elmúlt öt évben 20 százalékkal nőtt a közúthálózat terhelése a megyeszékhelyen. Most felülvizsgálnák a helyzetet, szeretnének javítani rajta. Az előterjesztésben olvasható, hogy a csúcsidőszakokban rengeteg helyen alakul ki torlódás, függetlenül attól, hogy a kereszteződésben milyen forgalom­szabályozás van. A tapasztalatok szerint tehát nem segít a körforgalom, ugyanúgy meg­fogja a kocsisort, mint mondjuk a lámpás kereszteződések.

Érdekes javaslattal állt ezért elő a bizottság. Szerintük segítene, ha a szombathelyi nagyvállalatok felülvizsgálnák a munkakezdések és a műszakváltások időpontját. Azt remélik, ha ezek nem mindenhol egyszerre történnének, különböző időpontokat választanának például a gyárak, akkor egyenletesebben oszlana el a forgalom, kisebb lenne a tömeg az utakon.

Úgy döntöttünk, nyakunkba vesszük a várost. Elindultunk akkor, amikor a legtöbb ember önszántából biztos nem ülne kocsiba. Kedden délután 4 órakor és szerda reggel 8 óra előtt is autóztunk 45 percet Szombathelyen.

Tapasztalataink szerint haladni lehet, de nagyon lassan. Viszont úgy láttuk, a legtöbben már beletörődtek a dugókba, nem dudáltak a sofőrök. Szabálytalankodóból is csak keveset láttunk, egy kamion hajtott ki elénk. Néhány erőszakos sávváltóval is találkoztunk, igaz, ha valaki nem „tolja ki a kocsi orrát”, akkor nagyon nehezen juthat át a másik sorba.

A helyzetre nincs egyszerű megoldás, az autók száma a következő években valószínűleg még több lesz. Javulást talán csak az hozhatna, ha a közlekedési kultúra fejlődne kicsit a városban. Nagyobb odafigyeléssel és egy kis előzékenységgel lehet, hogy mindenki gyorsabban elérné úti célját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában