Csataterekre látogattak

2018.10.18. 21:46

Példát mutattak a katonák küzdeni akarásból

A 83-as és a 106-os gyalogezred katonái közül sokan vesztették életüket az I. világháború olasz hadszínterein. A háború történéseit,az ütközetek helyszíneit és a hadisírokat mutatja be a dokumentumfilm, amelynek rendezője Deák Szonja, történész szakértője Tóth Róbert.

SZMK

Dr. Puskás Tivadar polgármester a bemutatón Fotó: Cseh Gábor

A nagy háborús emlékévsorozathoz kapcsolódva a Visegrádi Szent György Lovagrend Vas Megyei Priorátusa emléktúrákat szervezett hagyományőrzőkkel, családtagokkal azokra a csataterekre, ahol a Vas vármegyei bakák küzdöttek. Felkutatták nyughelyüket, emléktáblákat helyeztek el, és útjaikat dokumentálták is. Ez alapján készült el a Kárpátoknak hegyaljába gyere ki, majd a Galícia földje borul reám című film.

Dr. Puskás Tivadar polgármester a bemutatón Fotó: Cseh Gábor

A sorozat következő része az olasz fronton zajló eseményeket idézi fel. A filmek elkészültéhez támogatást nyújtott a megyei kormányhivatal és a szombathelyi önkormányzat is. Dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár méltatta a filmkészítők elszántságát, és kiemelte: a fronton küzdő katonák száz éve példát mutattak küzdeni tudásból, a haza és a nemzet iránti szeretetből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában