Visszaemlékezések könyve készült

2018.10.29. 09:00

Személyes krónika az elmúlt hatvan évről

Az 1958-as karácsony Sydney-ben érte, megannyi kalanddal és munkával töltött éveket Svájcban: Savanyu János Bük szülötte, vissza is tér, amikor tud. Harmadik feleségével legutóbb a könyvbemutatójára érkezett.

Bakos Ágnes

Dr. Németh Sándor, Savanyu János és Jagadics Péter

Fotó: Nagy Jácint

Savanyu János visszaemlékezéséből készült a Kicsit Savanyu, de miénk! című könyv, amelyet a napokban mutattak be Bükön. A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg, történelmi keretet is kapott a személyes történet: a csepregi fegyveres összeesküvés adja a korrajzot, mutatta be a kötetet Jagadics Péter.

Dr. Németh Sándor, Savanyu János és Jagadics Péter
Fotó: Nagy Jácint

A II. világháború utáni éveket dr. Németh Sándor mutatja be a könyvben, vázlatot ad arról, milyen volt a gazdaság, a társadalom, egyáltalán az élet Bükön a XX. század közepén. Aztán olvasható a kalandok sora, Savanyu János évei szerte a világban.

– Először Jani bácsi versei voltak ismertek – mondta a könyv ötletéről dr. Németh Sándor, Bük polgármestere. Személyes történetét írta meg Savanyu János: a nősüléseit, munkáját, az utazásait. Fotókkal, versekkel gazdagított a mozgalmas beszámoló. Az ilyen és hasonló visszaemlékezések egészen másfajta vetületet adnak a kivándorolt magyarok megismerésének – hangzott el a könyvbemutatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában