ősi hagyaték

2018.11.23. 15:00

Bicskanyitogató tárlat nyílt Sárváron

A legszebb magyar bicskákat bemutató kiállítás nyílt a sárvári múzeumban. Az időszaki kiállítóterem az ország tíz bicskakészítő családjának remekeit sorakoztatja fel a tárlaton.

Pajor András

Hagyományos magyar bicskakészítő családok mutatják be remekbe szabott alkotásaikat

Fotó: Pajor András

A hagyományos magyar bicska című kiállítás különlegessége sok érdeklődőt hozott a megnyitóra, jelezve, hogy Sárvár környékén is él a bicskakészítés és -gyűjtés hagyománya. A megnyitón Vajda András, a sárvári művészeti iskola tanára adott zenei aláfestést a tárlókban látható késekhez. A megjelenteket, a kiállítókat és a közönséget Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Kulturális Központ igazgatója köszöntötte. A kiállítást Belencsák István körmendi kés- és bicskakészítő, illetve Szankovits Örs népi iparművész nyitotta meg.

Hagyományos magyar bicskakészítő családok mutatják be remekbe szabott alkotásaikat
Fotó: Pajor András

– A tradicionális magyar bicska szorosan összekapcsolódik néprajzunkkal, történelmünkkel és mindennapi életünk része – szólt elsőként a bicskakiállításról Szankovits Örs. – A bicskakészítés hagyománya apáról fiúra száll, a fiatalabb nemzedék megtartotta ősei hagyatékát, ugyanakkor továbbfejlesztette a technológiát, a mesterség titkait – fogalmazott Belencsák István. A sok száz éve továbbélő motívumvilág mai, hiteles továbbőrzőinek munkái, a magyar késkészítő hagyomány legszebbjei február 25-éig tekinthetők meg a sárvári Nádasdy-várban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában