Felelős szülők

2018.11.11. 08:00

Csúnya köhögés nem létezik: fontos reflex

Ősz van, egyre gyakoribbak a felső légúti megbetegedések, amelyeknek vezető tünete a köhögés. Nem kell feltétlenül megszüntetni, állítja a gyermekorvos.

Tóth Kata

Lakosi-Öhm Henrietta három hónapos, szülei már használják az orrszívó porszívót

Fotó: Szendi Péter

Természetes velejárója az ősznek, hogy megjelennek a felső légúti betegségek és a köhögés, mondja dr. Pölöskey Péter csecsemő- és gyermekgyógyász, hangsúlyozva, hogy a köhögés életfontos reflexünk, ezzel tartjuk szabadon, tisztán a légutakat.

– Más a teendőnk az egyévesnél fiatalabb köhögő babák és idősebb társaik esetén. A csecsemők orrlégzők. Ha az orruk eldugul, fulladhatnak, nyitott szájjal próbálnak levegőt venni.

Lakosi-Öhm Henrietta három hónapos, szülei már használják az orrszívó porszívót
Fotó: Szendi Péter

Azt, hogy hogyan lélegzik a csecsemő, akkor kell megítélni, miután kitakarítottuk az orrát. Ha megfázott és köhög, az orr­szívó legyen a „legjobb barátja”. Szívjuk ki az orrát akár ötvenszer egy nap, ha van benne váladék. Egy kisbaba több időt tölt fekve, a váladék a hátsó orrgaratban lefelé csorog, egy részét le tudja nyelni, a többi gyűlik, míg olyan köhögést nem produkál, aminek hányás a vége. Ez ijedtségre ad okot, pedig a gyermek megkönnyebbülhet tőle. A csecsemőnek emeljük meg a fejét 15–20 fokban. Ne párnán altassuk, hanem az ágyába vagy a matraca alá tegyünk valamit, amivel a csorgó váladék lenyelését segítjük. Orvoshoz akkor vigyük, ha aluszékonnyá, bágyadttá válik, ha a szokásos étele felét nem fogyasztja el, ha zihál a mellkasa. Kétéves kor alatt veszélyes köhögéscsillapítót adni, hatásos viszont az inhalátor, ha a kicsi elviseli.

– A bölcsiseknek, ovisoknak októbertől márciusig akár hét-nyolc náthás, köhögéssel járó betegségük is lehet. Ha két-három héten túl elhúzódik a köhögés, ha a gyermek általános állapota, étvágya romlik, ha veszít a súlyából, zihál, vagy belégzésnél a levegő sípol, szükség van orvosra, máskülönben legyünk türelmesek. Az orrfújás-, szívás ebben az életkorban is fontos. Ők kaphatnak váladékoldót: hasznos a lándzsás útifű szirup, a mellkasra használt balzsamok.

Arra vonatkozóan, hogy mikor mehet közösségbe a gyerek, nincs aranyszabály. A betegség a tünetek megjelenése előtt egy-két nappal és az akut tünetek jelenlétekor két-három napig fertőz a legjobban. A kirobbanásakor sok vírust tartalmaz az orrváladék, ilyenkor célszerű otthon maradni.

De ha a gyermek általános állapota jó, már csak maradványköhögése van, hiba két-három hétig otthon tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában