Programsorozat

2018.11.06. 07:00

Márton-napi vásár és lampionos séta lesz Szombathelyen

Kisfilmvetítéssel kezdődött az a sajtótájékoztató tegnap, amelyen ismertették a Szent Márton hét eseményeit. Dr. Puskás Tivadar polgármester szerint ez az egyik legnagyobb esemény a megyeszékhelyen.

Lakosi Gabriella

Koczka Tibor alpolgármester és dr. Puskás Tivadar polgármester ismertették a hét programjait

Fotó: Szombathely.hu/Cseh Gábor

– 2016-ban jubileumi Szent Márton évfordulót ünnepeltünk, amelynek célja volt, hogy a savariai születésű szent nevéről mindenkinek eszébe jusson a város. Az ő hagyományát, szellemiségét szeretnék továbbvinni – kezdte dr. Puskás Tivadar polgármester a tegnapi sajtótájékoztatón.

Az ünnepi hét programjai ma 19.30-kor kezdődnek a székesegyházban a Capella Cantorum koncertjével. Szerdán 9 órától az sportházban Szent Márton gyermekei címmel felfedező helytörténeti játékra várják a ötödik és a hatodik osztályos diákokat.

November 9-én és 10-én a Fő téren Márton napi játszóprogram lesz Kalandjáték Savariában címmel. Különös világ részesei lehetnek a résztvevők, látogatást tehetnek a római fórumon, bepillanthatnak a helytartói palotába, a fazekas és kereskedő munkájába, ellátogathatnak Szent Márton szülőházába és meghallgathatják életének történetét pénteken 12 és 17, szombaton 9 és 13 óra között. Pénteken 17 órától vesperás Szent Márton tiszteletére és lampionos felvonulás lesz a székesegyháztól a Szent Márton templomig. Péntektől vasárnapig pedig Szent Márton-napi országos nagyvásár várja az érdeklődőket a Vasi Skanzenbe, ahol az ország minden tájáról érkező vásárosok kínálják portékáikat.

Koczka Tibor alpolgármester és dr. Puskás Tivadar polgármester ismertették a hét programjait
Fotó: Szombathely.hu/Cseh Gábor

Őrségi kézműves termékek gazdag választéka és az Őrség ízei: például dödölle és kukoricaprósza várja a látogatókat. Fellép az Ataru Taiko ütőegyüttes, Rutkai Bori és zenekara, a Langaléta Garabonciások, a Mesebolt Bábszínház művészei is. Szombaton 10 órakor ünnepi szentmise kezdődik Szent Márton, az egyházmegye védőszentjének tiszteletére a székesegyházban. – Szintén szombaton 18 órakor az Agora – Művelődési és Sportházban Szent Márton-napi díjátadó gálaműsor kezdődik, ahol azok kapnak elismerést, akik sokat tesznek azért, hogy Szombathely méltóképp fejlődhessen – mondta Koczka Tibor alpolgármester. A gálán ünnepi köszöntőt mond dr. Puskás Tivadar polgármester.

Vasárnap Szent Márton családi játszóház lesz 10-től 13 óráig, a sportházban. 11 órától a Ziránó Színház lép fel, Pulcinella kertészkedik előadásával, aztán kreatív foglalkozások kezdődnek. Lesz Pixel Party, logikai játszóház és bébi szőnyeg – hogy a legkisebbek se unatkozzanak.

A hétvége utolsó napján Szent Márton-emléktúrára is várják a természet szerelmeseit. Öt, tíz és húsz kilométeres távokra invitálják a mozogni vágyókat. Szabad sétálni, kirándulni, de tempósan túrázni vagy futni is. Mindhárom útvonal Szombathelyről, a Herman Ottó középiskolából indul, és – körtúra lévén – oda is tér vissza.

Szent Márton műhelye címmel kézműves foglalkozás-sorozat is lesz egész héten óvodás és iskolás csoportoknak. A választható mesterségek között szerepel: Márton-kifli sütése, üvegmécses táblafestékkel, Szent Márton köpenye és Márton-báb készítése is. A foglalkozások időpontja hétköznap délelőtt és délután lesz, előzetes bejelentkezés alapján. A programok Szent Márton kórustalálkozóval zárulnak november 18. vasárnap 15.30-kor a Szent Márton templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában