Beszoktatás

2018.11.24. 16:30

Mitől megy könnyebben az óvodakezdés?

Az óvodai beszoktatás, az elválás nehéz lehet a gyermeknek, de néha nagyobb próbatétel az anyának. 

Tóth Kata

Milisitsné Tátrai Beatrix védőnő válaszol

Fotó: Unger Tamás

„Január elején kezdjük a kislányommal az óvodát, bölcsibe nem járt. Lélekben, szóban is készülünk. Mitől fog könnyebben menni? Ott aludjon már az első naptól? Az óvónők ezt szorgalmazzák.” – Kőszegi olvasónk kérdezte védőnő szakértőnket.

– Minden gyermeknek szüksége van közösségre. Az mondhatjuk, eddig is a közösség tagja volt: a családé, ahol a helyzete kivételezett, minden róla szól, nem kell osztozkodnia játékon, barátokon, felnőtteken. A gyermek számára a gyermekközösség fontos, ott tanulja meg az alkalmazkodást más gyerekekhez, más felnőttekhez. Ott tudja elsajátítani az elfogadást, a közös játékot. Ez a tudás segíti majd a különböző megküzdési stratégiák kialakításában – hangsúlyozza Milisitsné Tátrai Beatrix, elismerve, hogy a közösségi élet megkezdése mindenkinek nehéz.

Milisitsné Tátrai Beatrix védőnő válaszol
Fotó: Unger Tamás

A szülőnek el kell engednie a gyermeke kezét, a gyermeknek pedig be kell illeszkednie egy új közösségbe. Ha a szülő el tudja fogadni, hogy ez a gyermeke számára nem a szükséges rossz, hanem fejlődése támogatója, akkor könnyebben fogadja el az elválás tényét. A szülő és gyermeke közötti biztos kötődés, a gyermek felkészítése a közösségre megkönnyíti az ott alvást.

Továbbra is várjuk kérdéseiket a [email protected] e-mail-címre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában