Játszóház

2018.11.09. 17:38

Ókori minivárost állítottak fel a szombathelyi Fő téren

Találunk-e patkányt a csatornában? Mit adtak a rómaiak a borostyánért cserébe? Hány városkapuja volt Savariának? Ezekre a kérdésekre is találhattak választ a gyerekek a Fő téri Agora Játszóházában ma, amely holnap is nyitva lesz a Fő téren.

Merklin Tímea

Fotó: Szendi Péter

A Kalandjáték Savariában című gyermekfoglalkoztatóval rendszeresen találkozhatunk a Savaria Történelmi Karneválon a Gayer parkban. A Fő térre a Szent Márton kirakót szokták hozni, most azonban a nyaranta oly népszerű játszóházat nyitották meg két napra., amely a máig fellelhető, élő tradíciókat eleveníti fel, elsősorban Szent Márton korához kötődően. A 150 négyzetméteres „miniváros” díszletei mesés módon, a gyermeki látásvilágot tükrözve idézik meg a Szombathelyen feltárt, történelmi hűségű ókori épületeket (a városkaput, fórumot, kereskedőházat, magtárat, helytartói palotát, fürdőházat, vámházat, a nemesi család lakóházát, a csatornarendszert, a fazekas műhelyt).

Fotó: Szendi Péter

A játék középpontjában a kor bemutatása, a múltban élő emberek életmódja áll. Aki belép a kapun „ókori polgárrá” válik, és római pénzmásolatokat kap a bőrtarsolyába, ha sikeresen szerepel egy-egy állomáson. A mozgásos, ügyességi és gondolkodtató feladatokon keresztül a gyerekek észrevétlenül kapnak ismereteket a Szent Mártoni város hétköznapi életéről, a városlakók napi tevékenységeiről.

A program nyolc helyszínen zajlik: a Romkertből adaptált helytartói palotában folytatni kell az óriás mozaik kirakását, a fürdőházban célba kell dobni rongylabdával a ház tetején ülő kuvik madárra (amely huhogásával zavarta a császárt, a történetírás szerint előre jelezte a halálát). A csatornában nincs teljesen sötét, de bizony be kell mászni, és ki kell hozni a plüss egereket, patkányokat, békákat. Az egykori fórumot golyógurító játék eleveníti fel, és ki kell rakni mellé a mini várostérképet az adott elemekből.

Fotó: Szendi Péter

A fazekas műhelyben meg lehet ismerkedni az ókori cserépedényekkel. A kereskedőházban szét kell válogatni a Borostyánkő úton szállított termékeket. Szent Márton házában a gyerekek mesét hallgathatnak meg Szent Márton életéről, majd mágneses bábokkal kell kirakni a szent életének egyes jelentős eseményeit. A 45-50 perces játék végén, a városkapun távozva ajándékként mindenki egy agyagpénzt vihet magával emlékként. A közvélemény szerint nagyon értékes, látványos és hasznos foglalkoztató játék jött létre, amely valóban élményszerűen hozza közelebb a gyerekeket Szent Márton korához és személyéhez. Láttuk, hogy a szülőket is lázba hozza, sokat kérdeznek, és legszívesebben ők is résztvevők lennének, de kísérőként sem rossz végigmenni az állomásokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában