ásatás

2018.11.01. 12:23

Római kori vízvezetéket találtak a régészek Dozmaton

Római kori vízvezeték egy szakaszát tárták fel a régészek a dozmati árvízi tározó építését megelőző ásatáson. A csaknem kétezer éve épült csatorna látta el tiszta vízzel az ókori Savariát.

SZMK

Fotó: Cseh Gábor/szombathely.hu

A föld alatt húzódó, palakőből épített, boltíves vízvezeték a rohonci hegyekből indulva látta el az ókori Savariát tiszta vízzel. Vízhozama annyira magas volt, hogy a város minden egyes lakója 345 liter vizet használhatott naponta. Korábbi kutatások révén a csatorna több szakasza ismert volt a régészek előtt.

-A teljes hosszát nagyjából 16 kilométerre becsüljük. Az egész egyfajta építési technikával, egy ütemben készült, óriási mérnöki és építészeti beruházás volt ez a római korban – mondta el az ásatást vezető dr. Kiss Péter, a Savaria Múzeum régésze. Hozzátette: a csatorna nagyjából két méter magas volt, a felmenő falak szélessége kétoldalt 60-60 centiméter, a boltívet habarcsba rakott kövekből alakították ki, felületét vízzáró terrazzo réteggel látták el.

Ezúttal egy közel 250 méteres szakaszt sikerült megtalálni. Ilyen mértékben feltárt római kori vízvezeték csupán három van az országban: Savaria mellett Brigetióban és Aquincumban (a mai Komárom és Óbuda területén). A vízvezetéket a dokumentálást követően elbontják, mert az épp a tározó létesítményeinek nyomvonalába esik. A tervek szerint azonban egy szakaszát bemutathatóvá teszik, később pedig pályázati forrásból újabb része válhat láthatóvá.

Fotó: Cseh Gábor/szombathely.hu

-A most megtalált vezeték egy 8-10 méteres szakasza bemutatható lesz. Terveink szerint a későbbiekben kelet felé, a Muzsla-forrás közelében egy újabb, 20-25 méteres részt tárnánk fel– tájékoztatott Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója.

A kivételes leletet dr. Puskás Tivadar is megtekintette. Szombathely polgármestere az árvízvédelmi beruházásról szólva elmondta: a Modern Városok Program keretében mintegy 2,4 milliárd forintból megvalósuló dozmati tározó a megyeszékhely számára rendkívül jelentős, hiszen a lukácsházi tározó után ezzel teljessé válik a város árvízvédelme, és nem fordulhat elő többé az 1965-öshöz hasonló elöntés.

A régészeti kutatással párhuzamosan folynak a víztározó kivitelezési munkái. Elkészült az Arany-patak mederrendezése, megkezdődtek a leeresztő műtárgy és a töltés alapozási munkái.

-A töltés hossza 250 méter, legmagasabb pontja 8 méter. 1,13 millió köbméter víz betározására lesz alkalmas mértékadó helyzetben. Ezen kívül lesz egy állandó vízfelületű tározótér, ami az Arany-patak vízpótlását hivatott szolgálni nyári időszakban – foglalta össze Hercsel Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke.

Az ásatás napokon belül véget ér, a Savaria Múzeum munkatársai a továbbiakban szakfelügyeletet látnak el a területen. A tározóépítés az előzetes tervek szerint jövő júniusra fejeződik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában