Utolsó pillanatban döbbentek rá

2018.11.21. 14:00

Sokat kell várni a téligumi cseréjére Szombathelyen

Idén sokáig kitartott a kellemes őszi meleg, majd jött a lehűlés. Emiatt a szokottnál is többen csak az utolsó pillanatban döbbentek rá, hogy bár leesett az első hó, az autójukon még nyárigumik vannak.

Lakosi Gabriella

Kovács Tamásnál is sokan cseréltettek téligumit

Fotó: Szendi Péter

Minden ősszel hatalmas a dömping a autószervizekben. Aki gyakran jár Ausztriába – ahol november 1-jétől már csak téligumikkal lehet közlekedni – az időben kért időpontot, de sokan vannak akik az első fagyok utánra időzítik az abroncs­cserét. Ilyenkor viszont már mindenhol telt ház van.

Kovács Tamásnál is sokan cseréltettek téligumit
Fotó: Szendi Péter

Baumgartner Zoltán, az egyik szombathelyi szerviz ügyvezetője úgy fogalmazott: őrültek háza van náluk. Aki most szeretne bejelentkezni, annak körülbelül másfél hetet kell várnia, mire fogadni tudják. Egyre többen figyelnek ugyanakkor arra, hogy megfelelően felkészítsék autójukat a téli útviszonyokra. Egy jó állapotban lévő téli abroncs segíthet elkerülni a baleseteket. Baumgartner Zoltán elmondta: sokszor kérnek tanácsot az ügyfelek, olyankor segítenek eldönteni, megfelelő állapotban van-e a gumi. Magyarországon nem kötelező a téligumi, de a KRESZ rögzíti az erre vonatkozó irányelveket: az 1,6 milliméteres profilmélység még megengedhető a téligumiknál. Szakértők javasolják, hogy ennél korábban cseréljük le: legfeljebb 3-4 milliméterig és maximum tíz évig koptassunk egy szettet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában