Vándorkiállítás

2018.11.21. 10:00

Tárlatnyitó: 170 éves a Magyar Honvédség

A jeles évfordulóra a Hadtörténeti Intézet és Múzeum vándorkiállítást készített, amely betekintést enged a 170 éves időszak történéseibe, továbbá bemutatja annak jelentős eseményeit és jellegzetes tárgyait.

Budai Dávid

Fotó: Unger Tamás

Idén ünnepeljük a Magyar Honvédség fennállásának 170. évfordulóját. A jeles évfordulóra a Hadtörténeti Intézet és Múzeum vándorkiállítást készített, amely betekintést enged a 170 éves időszak történéseibe, továbbá bemutatja annak jelentős eseményeit és jellegzetes tárgyait. A mintegy húsz – köztük külföldi – helyszín egyike a szombathelyi MMIK, ahol tegnap délután Harangozó Bertalan kormánymegbízott nyitotta meg a kiállítást. Beszédében hangsúlyozta: nemcsak a magyar hadsereg megalakulásának évfordulójára emlékezhetünk idén, hanem arra is, hogy száz éve fejeződött be az I. világháború.

 

Elhangzott: az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban a magyar katona minden szabadságszerető európai ember elismerését kivívta. Az azóta eltelt 170 évben számos hadszíntéren megfordult, vérét hullatta a nemzeti érdekekért, harcolt a haza védelmében. A kormánymegbízott a jelenlévő fiatalokhoz szólva elmondta: bízik abban, hogy többen választják a katonai hivatást, vagy jelentkeznek tartalékosnak, hiszen a hon védelme minden magyar állampolgár kötelessége. Dr. Puskás Tivadar polgármester is szólt a fiatalokhoz, akik a letéteményesei annak, hogy Magyarország a jövőben is szabad legyen. Dr. Varga Attila Ferenc ezredes, a HM Védelmi Igazgatási Főosztályának vezetője elmondta: a tárlat a 170 évet öt egységre osztja fel: az 1848–1868, az 1868–1918, az 1918–1945, az 1945–1990 közötti és az 1990-től napjainkig terjedő időszakra. Az információkhoz az adott korszakot jellemző egyenruha és zászló társul. A tárlat december 2-áig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában